fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől garantáltan elakad a lélegzetük. Na, nyomás!

 

Lucie Komárková 

2015-ben indította útjára saját márkáját Lucie Komárková, aki a legkiválóbb alapanyagok (gyapjú, pamut, selyem) felhasználásával alkotja meg finom, nőies ruhadarabjait. A textilek nagy része cseh gyártóktól származik, de a magas minőség megtartása végett Németországból és Olaszországból is rendelnek alapanyagot, maga a tervezés-gyártás már teljes mértékben prágai műhelyükben történik. A designer elmondása szerint impulzív, nosztalgikus fiatal nőknek tervez, akik kellően határozottak, ugyanakkor nem veszítették el gyermeki lényüket. Nem csoda hát, hogy szép számmal akadnak olyan vásárlók, akik menyasszonyi ruhájukat is Lucie stúdiójából rendelik. A tavaszi-nyári kollekciók (’Marionetta’ és ’Everything is Blue’) leggyakrabban pasztell és fagyiszínekből építkeznek, míg az őszi-téli ruhadaraboknál (’Uniform girl’ és ’Horizon’ kollekciók) erőteljesebb, figyelemfelkeltő árnyalatokat látunk. A mi kedvencünk a ’Marionetta’ kollekció, amelynek bármelyik darabjáért a fél karunkat odaadnánk. Prágában a Kvartýr shop & studio-ban vehetjük szemügyre a csodás ruhadarabokat, vagy rendelhetünk magunknak a webshopból.

 

Studio Najbrt – Naše maso

Húsevők figyelem! Mikor prágai tanulmányutunk során a kedvenc kávézónkban megpillantottuk a Prague Superguide kiadványt, még nem tudtuk, hogy a város legtutibb kajahelyére kalauzol majd el bennünket. Márpedig ez történt, amikor rátaláltunk a Naše maso aprócska húsboltjára: a helye neve egyébként azt jelenti „mi húsunk” és nemcsak klasszikus értelemben vett hentespulttal állunk itt szemben, hanem afféle delikátboltba oltott talponállóval is, amely jóval túlmutat azon, amit odahaza megszokhattunk. Míg nálunk jobbára csak hurka-kolbászra és nagy karéj fehér kenyérre futja (persze, imádjuk), addig a Naše masoban jóféle steaket, tatárbifszteket, pasztrami szendvicset és hamburgert is rendelhetünk. A minőségből nem engednek, és itt nem csak az elsőosztályú húsárura kell gondolnunk. Az üzlet és az arculat kialakítását a legismertebb grafikai stúdióra bízták: ők a Studio Najbrt. Nemcsak ezt a hentesüzlet, de sok más prágai vendéglátóhely is fűződik a nevükhöz, mint például a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű Dva kohouti vagy a Lokal, de klasszikusabb vonalon is maradandót alkottak a neoreneszánsz Café Savoy esetében, például.

A Naše maso (a hentesüzlet a talponállóval, valamint a delikátüzlet) egyszerre klasszikus és indusztriál, a csomagolás, a feliratok frissek és játékosak (használt betűtípus: Brown), ahogy maga a csapat is – ezt saját tapasztalatból tudjuk. A csomagolópapírokon, termékcímkéken megjelenő illusztrációkat Yweta Kroupová készítette. Valahogy az az érzésünk, hogy a hely nagyon egyben van, és szívesen teleportálnánk egyazegyben Budapestre, még ma! Ha Prágában jártok, semmi esetre se hagyjátok ki, és készítsétek magatokat a tömegre, mert bizony nem csak mi fedeztük fel magunknak a helyet. De egyet mondunk: megéri kivárni a kínai turistacsoportot!

EGOE

Amikor az EGOE szuperprofi weboldalára keveredtünk, nem is akartuk elhinni, hogy cseh márkával van dolgunk. Rögtön hárommal is, hiszen a cég profilja eleve három különféle almárkából áll, amelyek azonban mégiscsak egy irányba tartanak: mindegyik a természet és ember kapcsolatát helyezi a fókuszba. Vegyünk szépen sorra: a ’Life’ alatt kültéri bútorokat kell értenünk, a ’Move’ sporteszközöket takar (leginkább síléceket), a ’Nest’ pedig minden olyan eszközt és tárgyat, amely a kempingezés során elengedhetetlen, pláne, ha meg akarjuk adni annak is a módját. A NESTBOX láttán például máris megjött a kedvünk egy spontán európai körúthoz: ez tulajdonképpen egy autós kiegészítő termék, amelyet a négykerekű típusának megfelelően választhatunk magunknak kisebb vagy nagyobb méretben, és egy csapásra lakókocsivá lényegül át a járgányunk, főzőlappal, mosogatótálcával, mini hűtővel. Azért ezt eléggé adnánk!

A természetbe vágyó, de kevésbé elszánt városlakók kényelmét szolgálja a LEVA kollekció, amely teljesen lenyűgözött bennünket, ugyanis az a kifejezés, hogy kültéri bútor, a közelébe sem ér annak, amit a tárgyegyüttes takar. Pedig tulajdonképpen egy egyszerű kubusról beszélünk, amit időtöltésünknek megfelelően alakíthatunk, saját kedvünkre. Ha úgy adódik, akár konkrétan beköltözhetünk (!) a természetbe, hiszen minden, amire szükségünk lehet (ágy, asztal, paraván, grill), rendelkezésre áll az EGOE jóvoltából.

Příběhy věcí

Aki szeretne többet megtudni a csehszlovák tárgykultúráról, azoknak a Petra Nováková által szerkesztett ’Příběhy věcí’ (magyarul így fordítanánk: ’A tárgyak története’) könyvet ajánljuk. Nehézség, hogy mindezidáig nem találtunk angol fordítást belőle, úgyhogy a kiadványt elsősorban haladóknak ajánljuk, legalábbis ami a nyelvtudást illeti. A méretes és mutatós könyvben az elmúlt 100 év meghatározó tárgyait gyűjtötték össze, legyenek azok egyszerű, hétköznapi dolgok, mint például a ’60-as években divatos és újdonságnak számító nejlonharisnya (amelyet a cseh és szlovák nyelvterületen inkább „silonky”-nak neveztek), vagy az útlevél maga, ugyanakkor a cseh formatervezők ikonikus tárgyait is megismerhetjük, így például azt az elegáns pohárkészletet, amelyet Ladislav Sutnar tervezett 1930-ban, de magáról a prágai metróhálózat designjáról, információs rendszeréről is olvashatunk. A borítón a csehszlovákok Playmobil figuráját, az 1976-ból származó Igráček játékbabát láthatjuk, munka közben. A könyvre a prágai Iparművészeti Múzeum shopjában figyeltünk fel, de minekutána a bőröndünkben már nem volt hely a termetes kiadványnak, megrendeltük a kiadótól. Időutazás a javából, nemcsak a retró szerelmeseinek!

Lípa

Kedvenc prágai designboltjaink sorából nem hagyhatjuk ki a Lípa üzletét sem, akiknél azok találhatnak valami igazán kedvükre valót, akik a letisztult, természet által inspirált egyedi termékeket keresik. Maga az elnevezés egyébként hársat vagy hársfát jelent, és a legtöbb darabnál a növény virága is megjelenik, absztrahált formában. A cseh Lípát talán a mi budapesti, slow living életmódot képviselő PaUZa designboltunkhoz hasonlíthatnánk leginkább, merthogy mindkettőnél befigyel némi skandináv életérzés, de míg a PaUZa inkább a szürke-fehér színpalettán egyensúlyoz, addig a Lípa kínálatában felbukkannak színesebb kiegészítők is. Elsősorban lakberendezési tárgyak közül válogathatunk: szép számban akadnak különféle lakástextilek (asztalterítők, párnahuzatok, szőnyegek, plédek), hófehér porcelánok növényi grafikával, fa kiegészítők (vágódeszka, tálca, csészealj, tál). De nemcsak az arculatban, a tárgyak felületén jelenik meg a hársfa: a polcokon találunk hársfából készült szörpöt, teakeveréket és mézet is.

Mindezek mellett 100%-ban természetes kézműves szappant és szójagyertyát is tartanak Mi különösen a különféle ízesítésű kézműves csokoládékra hívnánk fel a figyelmet, melyek az észak-csehországi Krásná Lípa városában működő Mana csokoládémanufaktúrából érkeznek a boltba, hogy aztán egyedi csomagolásba kerülve várják az édesszájú vásárlókat. Ha szívesen hoznátok haza valami rendhagyó szuvenírt Prágából, ide mindenképp érdemes betérnetek.

 


Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük