fbpx
Nyomj Entert

Yoto player | Audiolejátszó gyerekeknek

Egy jól kigondolt technikai eszköz, amely minden részletében gyerekbarát. A Yoto összefogott a Pentagrammal, és kifejlesztett egy interaktív audiolejátszót, amivel a gyerekek történeteket, zenét, rádiót vagy akár podcastokat is hallgathatnak, anélkül, hogy bármilyen képernyő szükséges lenne az irányításához.

Mutatjuk!

A Yoto használata nagyon egyszerű. A régi zenelejátszók analógiáját követve, CD vagy kazetta helyett itt egy kártyát kell behelyeznünk az eszközbe, majd az egyik gomb lenyomásával elindíthatjuk a zenét, a másikkal pedig szabályozhatjuk a hangerőt.

Irányítás a gyerekek kezében

A Yoto 2015-ben fogott neki a készülék fejlesztésének, azzal a céllal, hogy audiotartalom és zene segítségével serkentsék a gyerekek kreativitását. A készülék kialakításában fontos szerepet játszott az is, hogy csökkentsék a gyerekek képernyő előtt töltött idejét, azok negatív hatása miatt. Olyan terméket szerettek volna létrehozni, amely a lehető legegyszerűbb módon biztosít hozzáférést zenei- és egyéb audiotartalmakhoz, illetve segítségével a tanulás meg játék folyamatában a fizikai, és nem a virtuális eszközök használata válik hangsúlyossá.

Képernyő helyett a Yoto készülék elülső felületén egy 16×16 pixeles színes kijelző található, amely életre hívja az éppen lejátszott audiotartalmat és interaktív képet vetít ki anélkül, hogy túlzottan elvonná a figyelmet a hangokról.

A készülék beépített akkumulátorral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy bárhol használhassuk, továbbá tartozik hozzá egy okos mágneses dokkoló is, amellyel a gyerekek szükség esetén maguk is biztonságosan fel tudják tölteni. Formája is az egyszerűbb használatot segíti elő: ferde háttámlája lehetővé teszi, hogy egyenesen az asztalra vagy polcra helyezzük, vagy hátrafelé döntsük, hogy a kijelző a gyerek felé nézzen.

Több mint egy okos hangfal

Ahogy korábban is említettük, a hangok lejátszásához mindössze egy kártyát kell behelyeznünk a készülékbe. A Yoto mára egy már egyre jobban bővülő tartalomtárral rendelkezik, összesen hatféle tartalomtípusból válogathatunk: történetek, zene, podcast, tevékenységek, hanghatások és rádió. A felhasználók egy Készíts saját kártyát” is választhatnak, amely lehetővé teszi a gyermekek vagy a család számára saját, házi készítésű tartalmak előállítását is. Ez egy kiváló kreatív megoldás arra, hogy a szülők vagy nagyszülők történeteket osszanak meg gyerekeikkel vagy unokáikkal. 

A készülék másik előnye, hogy nem csak a kártyák használatával tudunk audio-tartalmat lejátszani, hanem az egyik gomb megnyomásának segítségével naponta frissülő, további tartalmakhoz is hozzáférhetünk, ráadásul költségmentesen.

Vizuális megjelenés a család minden tagjának

Bár mint minden játék esetében a gyerekek az elsődleges felhasználók, nem szabad megfeledkeznünk a szülőkről sem. A Yoto player mindkét célcsoporthoz nagyon jól igazodik: a design elég egyszerű ahhoz, hogy a gyerekek használni tudják, de egyben elég kifinomult is, hogy a szülők számára is érdekes legyen.

Az eszköz arculati elemeinek kidolgozásában is a közös nevezőn volt a hangsúly. A tervezők egy olyan színpalettát alakítottak ki, amely egyszerre játékos és modern, így mind a gyerekek, mind pedig a szülők számára is vonzóvá tud válni. A játék maga fehér színű, két piros gombbal a tetején, de a csomagolás designjában mélyzöld és homokszínű árnyalatok is felfedezhetők.

A tartalom-kártyák kialakításában azonban kifejezetten élénk színvilágot használtak, mint a sárga, a zöld, a piros, a kék, a rózsaszín és a narancssárga, amelyek vidám illusztrációkkal egészülnek ki. A kártyatípusok megkülönböztetéséhez a Pentagram külön ikon-rendszert fejlesztett ki, amely a csomagoláson is fellelhető. 

A Yoto player további jellegzetes arculati eleme a mosolygós arcot ábrázoló logó, és a speciális betűtípus (Colophon Foundry Castledown), amely az írás megtanulásakor rajzolt betűk formavilágát idézik meg.

A Yoto előrendeléssel már most beszerezhető a játék weboldalán.

A Pentagram a világ egyik legnagyobb, független design stúdiója. Olyan márkanevek kapcsolódnak a portfóliójukhoz, mint a Slack, Mastercard, vagy a Warner Bros. Egyik legújabb projektjük pedig a Yahoo kereső portál logójának újratervezése.

Yoto web | Pentagram web
Forrás: dezeen.com, yotoplay.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük