fbpx
Nyomj Entert

12 fal Veszprémben

A Paradigma Ariadné csapata Veszprém városával együtt szervez kiállítást a volt Ének-Zenei Általános Iskola épületébe, amely 30 év után újul meg. A kiállítás apropóját a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázata adja, melyen a dunántúli város az egyik magyar versenyző. A felújítás során az épület formája a régi marad, terei a volt diákok és azok számára, akik sosem voltak az épületben újra bejárhatóvá, köztérré válik.

Az épületbe 12 európai és amerikai feltörekvő építész és építészcsapat munkáját festi majd fel a budapesti tűzfalakról már ismert Neopaint csapata. A kiállítás nemzetközi felhozatala így igazodik a tényhez, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 Pályázóként túllépve régiós szerepén európai láthatóságra készül.

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor készült el a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. Jelenleg mindkét épület felújítás előtt áll és így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait.

Kiállító művészek:
Architecture Uncomfortable Workshop
Enorme Studio
False Mirror Office
Gyulai Levente
Adam Nathaniel Furman
Andrew Kovacs
MNPL Workshop
Giacomo Pala
Paradigma Ariadné
Space Popular
TREES
Very Good Office

Szervezők: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Paradigma Ariadné
Kurátorok: Csóka Heléna, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs
Szakmai konzulens: Kovács Dániel
Grafika: Kazsik Marcell
Kivitelezés: NeopaintMég nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük