fbpx
Nyomj Entert

A Chicago O’Hare pályázat döntősei

Ha jól emlékszem, volt olyan időszak amikor a világ legforgalmasabb reptere volt.  2018-as közel negyvenmilliós forgalmával ma már “csak” a hatodik legforgalmasabb reptér a világon a chicagoi O’Hare, amely 1944-ben nyílt meg a Douglas repülőgépgyár részeként és rövid idő alatt a belföldi, majd a nemzetközi légiforgalom egyik központja lett. Azóta számtalan bővítésen, fejlesztésen esett át és most egy új terminállal bővítik, valamint fel is újítják 8,5 milliárd amerikai dollár értékben. A pályázat végén, most öt munkát tett közzé a város vezetése, amelyekből szavazással választanak. Nincs könnyű dolguk, mert olyanok pályázatak mint  santiago calatrava, a SOMjeanne gang vagy a foster + partners. Megalomán, hatalmas ívek, vagy visszafogott természet inspirálta víziók közül lehet választani, ha valaki épp a reptéren vagy Chicago belvárosában járna, ahol a két szavazóhelyiséget kialakították.

santiago calatrava

Santiago Calatrava munkáit nyilván nem kell bemutatni az olvasóinknak, jómagam nagy rajongója vagyok, de még így – elfogultan – sem mondhatom, hogy egyértelműen ez a terv lenne kiemelkedő, mert a többi is olyan erős, hogy csak na.

Terve túlmutat a terminálon, és szinte rásimul a mögé tervezett parkra, amelyet úgy alakítottak ki, hogy később megvalósuló projekteknek adjon helyett, szállodának, konferencia központnak vagy bármi hasonlónak, amiket repterek környékén szoktak elhelyezni.

som

A som koncepciójának elkészítésében az arup és ross barney csapatai vettek részt és az insipációt a projekt számára a reptér hívójelének (ORD) eredetét is magyarázó orchidea mező jelentette, így egy természetközeli, egyszerű és visszafogott szerkezetet képzeltek el, amely átlátható és fényes. Mondjuk az összes többi koncepció is a természetes fényre épül, de ez most mindegy. Szembetűnő a monumentalitás többiektől eltérő megközelítése.

studio ORD X jeanne gang

foster X epstein X moreno

A bejárat irányából induló három boltíves szerkezet egyetlen hatalmas boltívben találkozik a terminál kifutópályák felöli végén.

Olyannyira monumentális elképzelés, hogy nem tudom nem a kedvencek közé sorolni. A tervezők megfogalmazása szerint a hatalmas üveghomlokzat egyetlen nyílása a temrinálban várakozókat és áthaladókat az avionika színházába vezeti, ahonnan a guruló, fel- és leszálló gépeket figyelhetjük.

fentress X EXP X brook X garza

A hatalmas hullámok talán a Michigan tó hullámait idézik, bár komoly kis viharnak kell formálódnia, hogy idáig kicsapjanak. A legtöbb pályázathoz hasonlóan ez a csapat is missziójának tekinti, hogy a repülés hőskorának szellemét idézze az elegáns letisztult vonalakkal.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük