fbpx
Nyomj Entert

A művirág új jelentése

Ahogy a drónok, gondolatolvasó alkalmazások és felfegyverzett robotok kapcsán is sűrűn megfordul a fejemben; hogy én nem ebben a világban akartam élni, hanem még az eggyel előzőben, most is valami hasonló szalad át a fejemen. Hiába nyit tényleg határtalan lehetőséget a szépség iránti igényünk kielégítése terén ez az új, talán már a közeljövőben is elérhető technológia, mégis valami mélyről, zsigerből azt súgja, hogy nincsenek rendjén az otthon faragott növények. És míg a bonsaiok vagy formára nyírt növények, esetleg kockaformába növesztett dinnyék mechanikussága nem lép át ilyen határt a józan paraszti ész szerint, addig a számítógépen fabrikált, akár szabályosra is tervezett dísznövények már jóvan a Rubicon túlpartján nőnek. Műbalhé, mert egyelőre nincs erről szó, de mivel tényleg nagyon szépek lehetnek, így biztos vagyok benne, hogy lesz ilyen.

Egy bad wurzachi német csapata – a deskriptiv – tagjai olyan matematikai összefüggéseken alapuló formákat alkotnak – növesztenek – amely nagyon hasonlítanak a természetben amúgy is meglévő szabályos formációkhoz, mint a madárrajok vagy halak mozgása, vagy a pirit kockák.

Bár jelen projekt termékei csakis a digitális világban léteznek egyelőre, a 3D nyomtatás fejlődésével, most hogy lassan már növényeket és szerveket is képesek leszünk nyomtatni akár otthon, biztosra vehetjük,hogy lesz ilyen.

A művirág új értelmet nyer.