fbpx
Nyomj Entert

Akademeia High School I Varsó

Nem kell Skandináviáig utaznunk azért, hogy példaértékű oktatási intézményekkel találkozzunk: a Varsóban található Akademeia High School szellemiségében és építészetében is felveszi a versenyt a világ legprogresszívebb iskoláival.

A legfrissebb PISA-kutatás eredményeiből kiderül, hogy a lengyel oktatás nem csak a V4 országok között, hanem világviszonylatban is kiemelkedő színvonalat képvisel. Ha elnézzük az olyan kezdeményezéseket, mint amilyen a varsói Akademeia High School, ezen a legkevésbé sem csodálkozunk. A Medusa Group építésziroda ugyanis nem több száz éves, poros (vagy poroszos) elvek mentén tervezett iskolaépületet, hanem elsősorban a 21. század diákjainak igényeihez és életformájához igazodott.

Fotó: Juliusz Sokołowski

Az iskola tervezői egy olyan komplexum létrehozására törekedtek, melyben a diákok szívesen időznek a tanórákon kívül is. Ez pedig sikerült is: a C-alakú épület közepén lévő udvaron a tinédzserek üldögélhetnek a fűben, vagy lazíthatnak az amfiteátrum lépcsőin található napozóteraszokon, ami rengeteg fűszernövénynek is helyet ad. Ezekből a növényekből használ az iskola konyhája is, az egészséges menüt pedig egy olyan kantinban fogyaszthatják el a tanulók, ami inkább hasonlít egy menő étteremre, mint egy menzára. Ez a tér az ebédidő után kávézóvá alakul, ahol délután a diákok belemélyedhetnek a könyveikbe, este pedig különböző performanszokat tekinthetnek meg.

Fotók: Juliusz Sokołowski

Az iskolát nem csak külsejében határozza meg a természetközeliség: fával borított homlokzata a belső terekben is vissza-visszaköszön, amit itt nyers betonnal ellensúlyoztak a tervezők. Az Akademeia kiválóan mintázza, hogy a gyerekeket milyen elképesztő mértékben tudja motiválni a tér, amelyben a napjaikat töltik. Egy ilyen finoman megkomponált vizuális környezet tökéletes táptalajt biztosít a kreatív gondolatoknak – épp mint a terasz a fűszernövényeknek.

Fotó: Jędrzej Sokołowski
Fotó: Jędrzej Sokołowski
Fotó: Juliusz Sokołowski
Fotó: Juliusz Sokołowski
Fotó: Juliusz Sokołowski

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük