fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | Budai Postapalota

Kilenc óra tizenhét. „Reszkessetek, betörők!”-szerű rohanás – eszelős késésben a komplett lakosság. Nyakigláb krokodil két lábon veszi az akadályt, miközben farkas-könnyekben fürdenek gyorsan a katicák. Óriáspók, még szerencse. De várj! A tetőről valaki az égbe kiállt: „Emeletnyi gyomorégés a másodikon!” A bibi a konstans kávé-cigi maraton. A sarkon még kapaszkodik az éjszaka, a késés garantált, aludj el szépen kis Balázs! Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a hat kis szellemet, ezúttal a Budai Postapalotában!

„A Postapalota az egyik kedvenc házam Budán, már kiskorom óta. A legtöbb budapesti illusztrációmban többnyire sok apró figurára koncentrálok. Az a célom, hogy minél több ablakot ki tudjak tölteni jelenetekkel, de a Postapalotához kicsit másképp fogtam hozzá. Mivel maga a ház is annyira tele van sok apró mintával és dísszel, úgy éreztem ha rengeteg pici részlettel rajzolom tele az egészet, az épület elveszne, nem tudna érvényesülni és túlzsúfolt lenne. Ezért próbáltam ezúttal a nagyobb és egyszerűbb figurákra koncentrálni – több időt fektettem abba, hogy mindegyiknek meglegyen a saját egyénisége, sokkal inkább kidolgoztam a ruhák mintáit és azt is, a karakterek hogyan viszonyulnak egymáshoz” – mondta el Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a képen a hat kis szellemet!

A Budai Postapalota

A Krisztina körút 6-8. szám alatt álló Postapalota eklektikus–szecessziós stílusban épült 1924-ben, Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján, és a Magyar Posta székházaként működött – kisebb megszakításokkal – egészen 2008-ig. Az épület a második világháborúban, Budapest ostroma során teljesen kiégett, szerkezete mégsem esett szét, külső „váza” megmaradt, amire a tervező meglehetősen büszke volt. 1947-ben újították fel.

Kevesen tudják, de itt volt az ország első körforgó személyfelvonója („páternoszter”), ami ma is működik. Nagy kéménye pedig a régi, udvarról történő széntüzelés emléke. Az épület közepén álló hatalmas kéményt a Várból is látni, de nem sokáig. Az éppen zajló felújítás során ezt elbontják.

2018-ban a Postapalota a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került. Az épület a jellegzetes szecessziós stílusjegyeit megőrizve születik újjá és új, modern funkcióival hamarosan megnyitja kapuit – pénz- és banktörténeti múzeumot, illetve modern látogatóközpontot hoznak létre benne, valamint a saroktorony tetejére tervezett kilátót is megnyitják a nagyközönség előtt.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük