fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse I Palatinus ház

Ötemeletnyi lila lény forró italában nem várt a meglepetés – hopp egy sárga izé -, miközben a mindig elkalandozó Mr. Lufifej végre feltűnik a legfelső szinten, és irigykedve nézi, ahogy a tetőn egy cuki párocska épp békésen romantikázik a csíkos piknik pokrócon. Ééééés világszám: egy tömbbel arrébb, kérem szépen, a nagy hírű kék táncos trió ropja fejvesztve egy kopasz óriás sima fejbőrén. „Csőrület”, minden mennyiségben! Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a villanykörte fejű Dávid-szobrot ezúttal a Palatinus házban!

„A Palatinus ház a Jászain az egyik kedvenc épületem Újlipótvárosban. Kisiskolás koromban, amikor nagymamám vitt haza suliból, mindig kikönyörögtem, hogy villamossal menjünk haza metró helyett, részben azért, mert így a 4-6-oson a Margit hídon Budáról Pestre érve tökéletesen ráláttam a Palatinusra. Furcsának találtam, hogy este mindig égnek a lámpák, de sosem láttam senkit ki-be jönni az épületből, szóval elképzeltem, hogy milyen különféle alakok lakhatják.

Tizenhat évesen rajzoltam egy lila óriást az épület középső részére, akit később ebben az illusztrációban is megjelenítettem. A többi lakó már magától jött: a táncoló virágok, a kígyóháton reggeliző fickó, a kávé-és-cigiszünetet tartó csiga, a piros kapucnis graffitis, a virágot locsoló polip, a kukorékoló kakas, a kergetőző gömböcök és a tetőn piknikező pár.

Nem igazán gondolok bele, hogy ki miért van ott, sőt sokszor annyira telefirkálom a képeimet, hogy elfelejtem, mi hol van rajtuk, ezért amikor újranézem őket, felfedezek bennük apró részleteket. Ilyenkor elképzelem, hogy ki kicsoda, kinek mi a neve, története, satöbbi. A legtöbb képemben az individualitásra fókuszálok és ebben a sorozatban is ez a célom. Szeretem megjeleníteni az emberek „furcsaságait”, bármit, amitől különlegesnek számítanak” – meséli Dani a Palatinus házról készített munkájáról.


Aktuális feladványunk: keresd meg a villanykörte fejű Dávid-szobrot!

A Palatinus ház

Az 1911-ben, Vidor Emil tervei alapján megépült Palatinus ház a maga korában Budapest egyik legmodernebb épülete volt. A Pozsonyi út és az Újpesti rakpart közötti területet elfoglaló impozáns épületben tágas és világos, 2-3-5 szobás polgári lakásokat alakítottak ki, volt benne tantusszal működő központi porszívó, és a Margitszigetről átvezetett termálvizes távfűtés is.

A világháborúban aztán sajnos megsérült, és tornyainak egy részét elvesztette, amelyeket utána nem is pótoltak. Az egykori több szobás polgári lakásokból pedig egy sem maradt egészben, kisebbekre „szabták” őket. Az ötvenes években ráadásul a partra néző oldalon lévő francia udvart is beépítették, amely építmény amúgy évtizedek óta üresen áll. Egyes források szerint a volt éttermet alagúttal kötötték össze az akkori pártszékházzal („Fehér Ház”).


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük