fbpx
Nyomj Entert

Dalok, amelyeket a grafika hangol össze | Moravszki Kata albumborítói

Hogyan hozhatók össze grafikai eszközökkel olyan, egymástól merőben különböző előadók, mint a Foo Fighters és Miles Davis? A kérdést egy nemzetközi pályázat, a Secret7 tette fel, Moravszki Kata pedig frappáns választ adott rá.

A bakelitrajongók – legalábbis azok, akiket én ismerek – legalább annyira vannak oda a zenehallgatás élményéért, mint magáért a tárgyért, ami nemcsak a lemezt jelenti, hanem a borítóját is. A zenei vizualizáció egy grafikusnak is hálás feladat tud lenni – Moravszki Katának legalábbis az volt, mikor a Secret7 című pályázatra készített lemezborítókat hét, a legkülönfélébb műfajból érkező előadó zeneszámai alapján. „A zenei vizualizáció azért hálás feladat, mert teljesen szabadon tudsz illusztrálni, nincsenek kötöttségek, a sorok teljesen más értelmezést kapnak attól függően, hogy hozzád hogyan illeszkedik az az adott szám” – fűzi a feladathoz Kata.

Aretha Franklin – One Step Ahead

Secret7 projekt lényege, hogy adott hét teljesen különböző műfajú zeneszám, amihez a grafikusoknak albumborítót kell tervezniük. „Ez a sorozat kifejezetten kísérleti jellegű volt, arról szólt, hogyan lehet hét teljesen különböző zeneszámot egy ernyő alá venni, az illusztrációk stílusával és a színekkel összehangolni őket, jelentéstől függetlenül” – meséli Kata, akitől azt is megtudjuk, hogy az anonim tervpályázat olyan világhírű művészek fantáziáját is megmozgatja minden évben, mint Anish Kapoor, Lubaina Himid vagy a The Connor Brothers.

Foo Fighters – This Is A Call

Kata saját borítóit monokróm színvilággal álmodta meg, de azok így is több érzelmi árnyalatot tükröznek, ha pedig figyelünk a dalok szövegére is, még könnyebben értelmezhetővé válnak.

The Internet – Come Over
Miles Davis – Miles Runs The Voodoo Down
Vampire Weekend – Harmony Hall
Koffee – Toast
Bob Dylan – Blind Willie McTell

Moravszki Kata | Behance | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük