fbpx
Nyomj Entert

Fél évtizedes a Gallery Weekend Budapest

A Kortárs Galériák Egyesülete ismét megrendezi a szeptemberi, budapesti galériás színtér fesztiválját, Budapest Főváros Önkormányzata és a B. Braun támogatásával.

A GWB jubilál

2018. szeptember 8–9-én ismét eljön a budapesti kortárs magángalériák szezonnyitó fesztiváljának az ideje: a Gallery Weekend Budapest (GWB). Az idei már az ötödik alkalom, hogy a budapesti kiállítóhelyek egész hétvégén színes programokkal várják a közönséget. A GWB egy speciális fesztivál, a nemzetközi gallery weekend műfaj magyar meghonosítója. Egy hétvége, amikor bárki veheti magának a bátorságot, hogy megismerkedjen a kortárs képzőművészet világával. Szombaton és vasárnap, 12–18 óráig ingyenes kiállítások, tárlatvezetések, körtúrák és megnyitók várják a közönséget a legjobb budapesti kortárs galériákban. A GWB az a pillanat, amikor a friss vizualitás iránt érdeklődő, de a színtéren még idegenül mozgó néző is vehet egy nagy levegőt, legyőzheti „küszöbfélelmét”, és beléphet a galériákba, ahol figyelmes és kedves kalauzok várják. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik.

Sokszínű program

A 2018-as GWB a budapesti galériás élet sokszínű világát vonultatja fel, a helyi kedvencektől a nemzetközi legendákig, a régió feltörekvő művészeitől a fiatal magyar tehetségekig.

A középgeneráció legnevesebb festője, Szűcs Attila legfrissebb grafikáin keresztül enged betekintést misztikus világába. Eperjesi Ágnes egy régi, Buenos Aires-i könyvelő mintakönyvét dekorálta ki, hogy naponta egyet-egyet lapozzon benne, lelassítva az időt. A computer art nemzetközi úttörője, Waliczky Tamás képzeletbeli fényképező- és filmfelvevő-gépeket mutat be, a valóságot átíró új kamerákat teremtve. Szirtes János viszont a múltba réved: a szentendrei Vajda Lajos Stúdió egykori oszlopos tagjának performanszai printeken és videókon elevenednek meg. A középnemzedék neves festője, Nemes Csaba pedig a hidegháborús talált felvételeket állítja párba, megdöbbentő különbségeket és hasonlóságokat keresve a vasfüggöny két oldalán.

Horizont Galéria – BB5000: “Campari”

A legfiatalabb nemzedéket képviselő Ezer Ákos színgazdag tablóin a hétvégi telekre kiszabadult groteszk figurák botladoznak, míg Koós Gábor folytatja kísérleteit a monumentálisra növesztett fametszetek fekete-fehér birodalmában. Csabai Renátó hírességek fotóit dolgozza át, míg Verebics Ágnes saját arcából készít maszkokat, a Dániában élő Dora Kontha fotós pedig a 35 mm-es filmtekerccsel kísérletezik, nem várt mintákat és színeket hívva elő a nyersanyagból.

A gazdag nemzetközi merítésben helyet kapott egy igazi párizsi klasszikus, Françoise Gilot, Picasso kései szerelme, Petra Feriancova, az emlékezés finom szavú szlovák művésznője, valamint az extrém milánói művészkollektíva, a BB5000, különös futurista üvegobjektjeivel. A csoportos tárlatokon megjelenik a régió geometrikus absztrakcióból kibontakozó festészete (Vladimir Houdektől Genti Koriniig), a társadalom peremére szorított csoportok (Szász Lilla vezetésével) és a kortárs miszticizmus nem várt produktumai (többek között: Pauline Curnier Jardin).

Várfok Galéria – SZIRTES János: Erőss Jánoss. Válogatott performanszok a 80-as évekből

Tizenöt helyszínen

A résztvevő, nemzetközi színvonalon dolgozó galériák most is a főváros legjobbjai közül kerülnek ki: Art+Text Budapest, Chimera-Project Gallery, Deák Erika Galéria, Glassyard Gallery, Horizont Galéria, INDA Galéria, Knoll Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, TOBE Gallery, Várfok Galéria és VILTIN Galéria. Idén két non-profit galéria is színesíti a programot: az ISBN könyv+galéria és a Trafó Galéria.

A kereskedelmi galériák kínálatához idén is társul egy csoportos kiállítás, ez alkalommal a Bartók Béla úton található utcafrontra nyíló galériatérben, amelyet a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza bocsátott a GWB rendelkezésére. A csoportos kiállításról – megünnepelve a Gallery Weekend ötödik születésnapját –, idén egy külföldi vendégkurátor, a brazil Bruno Baptistelli képzőművész gondoskodik.

Deák Erika Galéria – Szűcs Attila: A fekete doboz belsejében

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük