fbpx
Nyomj Entert

Fürdő és könyvtár egy épületben

Pozsony városa nemzetközi tervpályázátot írt ki a Grössling-fürdő felújítására, melyben az egyik legfontosabb kritérium a közösségi szerep felvirágoztatása volt. A Deichler Jakab Studio pályaműve a 77 beérkezett mű között a negyedik helyen végzett.

Pozsony városa és a pozsonyi Metropolitan Institute egyedülálló koncepciót hozott létre a 125 éves Grössling-fürdő megújítására: olyan pályaműveket vártak a felhívásra, melyek a fürdő és a könyvtár intézményét hozzák egy tető alá. A Deichler Jakab Studio építészei, Deichler Tímea és Jakab Dániel az egyes funkciók jelenlétét összefonódó, élő és intenzív kapcsolatként képzelték el, tervükkel a versenyen negyedik helyet értek el.

„Tervünkben a külső köztér folytatásaként létrehozott passzázson keresztül a fürdő és a könyvtár határai elmosódnak, a funkciók évezredes hagyományai és értékei egymással egyesülve színes, izgalmas közösségi teret eredményeznek. Itt, a városi szövetbe beépülő, a városlakók számára megnyitott multifunkciós területen egyesül a múlt és a jelen, a fürdő és a könyvtár: ez a Grössling szíve” – írják a projektről a tervezők.

„Tervünk középpontjában a fürdőt és a könyvtárat elválasztó és egyben összekötő nyitott közösségi tér van, mely belső, publikus utcaként teremt kapcsolatot az épület melletti rekreációs park, valamint az általunk a foghíjtelken létrehozott kulturális tér között is. Szabad kialakításának, gyors átrendezhetőségének köszönhetően a hétköznapokban egyrészt kávézó teraszának biztosít teret – ahol le lehet ülni beszélgetni, dolgozni, vagy tanulni –, másrészt a könyvtár publikus terének része, ahol helyet kapnak az új könyvek és napilapok, de leválasztva a többi funkció zavartalan működése mellett rendezvénytérré is alakítható. Így tervünkben a program kötelező részeként létrejövő rendezvénytér nem zárt, sok esetben üres szigetként jelenik meg, hanem élő, a város lakói által sokszínűen használható központot képez.”

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük