fbpx
Nyomj Entert

Geometrikus Budapest

Thury Lili grafikus Budapesten nőtt fel. Nagyon kötődik a folyamatosan változó, izgalmas, heterogén városi szövethez, de főleg a hetedik, nyolcadik és kilencedik kerülethez.

 „Céltalanul kószálni a pesti utcákon… Besurranni gangos házakba, amelyek érdekelnek. Észrevenni eddig fel nem fedezett részleteket az utcákon: egy elfordult utcatáblát, egy új falfirkát, vagy akár egy régi neonreklámot, ami már nem világít. Pesti Csikágó. Trolizni. Lakótelepeken eltévedni…” – sorolja kedvenc budapesti pillanatait.

Régóta szereti böngészni a Budapest-térképeket, nézegetni az utcahálózatokat, a kerületeket, és rábukkanni az összefüggésekre. Foglalkoztatják a városi terek – így készült ez a plakátsorozat is. „Az ötlet úgy jött, hogy nézegettem a térképet, és észrevettem, hogy bizonyos terek viszonylag szabályos geometriai formát adnak ki. A nyolcszögű Oktogon, majd a kör alakú Clark Ádám tér adott volt, aztán további olyan formájú tereket kerestem, amelyek nem négyzet- vagy téglalap alakúak, hanem valamilyen izgalmasabb formára emlékeztetnek. Így jött a képbe az egyenlő szárú háromszög alakú Lehel tér és a rombusz alakú Bethlen Gábor tér” – mondta el Lili.

A plakátokon a terek egy-egy fontosabb elemének a színét szerette volna visszahozni. „Az Oktogon plakát háttere a 4-6-os villamos miatt lett sárga, a Leher tér plakátja a csarnok korlátai, építészeti motívumai miatt piros, a Clark Ádám téri a Duna miatt kék. A Bethlen tér – amelyhez a tervet később készítettem – egy viszonylag fás terület, így ahhoz a zöld plakát-háttér adott volt” – jegyezte meg. A sorozat első verzióját hét éve készítette el, majd néhány évvel később felújította a tipográfiáját.

„Igyekeztem minimalista stílusban létrehozni a plakátokat: az volt a célom, hogy a geometriai forma kapjon hangsúlyt, de kisebb méretben megjelenjen a stilizált térkép is, hogy érthető legyen, mi az üzenet” – mondta el Lili.

A plakátokkal aztán kiállt az említett terek emblematikus pontjaira, és lefotóztatta magát.

Nézzétek meg Lili többi munkáját is a Behance-oldalán és az Instagramon.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük