fbpx
Nyomj Entert

Gondoskodó tudásmegosztás

Az elszigetelődés által a helyi alapanyaghoz való hozzáférés és lokális gyártás egyre inkább felértékelődik, és számos problémára vagy hiányra is megoldást jelenthet. Az open design működése olyan értékeket hasznosít, mint a tudásmegosztás, innováció vagy helyi ellátási lánc.

A különböző platformokon egyre több nyitott forráskódú termékkel lehet találkozni, amelyek segítenek védekezni vagy alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta helyzethez. Ilyen kezdeményezésekből válogattunk most néhányat.

#StayTheFuckHome Desk | Stykka 

A dán Stykka startup egy ideiglenes munkaállomásként használható lapra szerelhető karton asztalt tervezett, amely a közösségi médiában használt, elszigetelődést ösztönző hashtag alapján kapta nevét. Az asztal anyaghasználatának egyik nagy előnye, hogy a járványidőszak lejárta után teljesen újrahasznosítható. 

A Stykka gyártási dokumentumai ingyenesen is hozzáférhetők ezen a linken.

Stykka | Facebook | Instagram


Arcpajzs | Nagami design

Az open design egyik nagy előnye, hogy lehetőséget teremt a virtuális módon történő közös termékfejlesztésre vagy azok továbbgondolására. Erre jó példa a spanyol Nagami design sorozatgyártott arcpajzsa, ami a prágai Prusa3D által fejlesztett Prusa arcpajzs továbbfejlesztése. Mindkét cég helyi kórházaknak adományozza a 3D nyomtatott védőeszközöket.

Nem csak nemzetközi kezdeményezések által juthatunk hozzá gyorsan előállítható arcpajzshoz. Miklósi Ádám, magyar formatervező PVC műanyaglemezből lézerrel kivágott védőfelszerelését is érdemes megemlíteni, amiről írtunk már nektek korábban. Az Ádám által fejlesztett arcpajzs gyártási fájljai is szintén bárki számára elérhetők a tervező Wikifactory oldalán. 

Nagami design | Facebook | Instagram


Hands-Free Architecture

Ivo Tedbury és Freddie Hong tervezők épített környezetünket teszik biztonságosabbá 3D nyomtatással készülő, speciális, kilincsre szerelhető eszközükkel, amely lehetővé teszi, hogy tenyerünk használata nélkül, az alkarunk segítségével is könnyedén ki tudjuk nyitni az ajtót. Az eszköz mellé használati útmutatóként egy posztert is készítettek. A gyártási fájlokat pedig egy erre kialakított külön platformon tették hozzáférhetővé.

Hands-Free Architecture

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük