fbpx
Nyomj Entert

Hallgatni az ösztöneinkre | 7SCENTS

Budapest belvárosának egyik legújabb ékszerdoboza a 7scents parfüméria. Megragadott minket a hangulat, az itthon máshol nem kapható illatszerkínálat és nem utolsósorban a tulajdonos, Pozsgai Ákos őszinte lelkesedése, ezért kifaggattuk a vállalkozás hátteréről és arról is, hogyan találhatjuk meg az igazi illatunkat – azt is írhatnám: lényegünket.

Betérni a kis, a Károlyi-kert mellett szolidan meghúzódó 7scents parfümériába felér egy önismereti utazással. Itt ne a drogériákban vagy parfümériákban megszokott márkákat keressük: érdemes a csendes nézelődés helyett beszélgetésbe elegyedni a tulajdonossal, Pozsgai Ákossal, aki szívesen segít eligazodni ebben az izgalmas világban a meglepőbbnél meglepőbb parfümösüvegek és illatok között.

Mivel foglalkoztál a 7scents megnyitása előtt, milyen út vezetett a saját bolt indításáig?

Ákos: A bolt egy útkeresés eredménye. Azelőtt online marketing és e-commerce területén dolgoztam multicégeknél, akkor is, amikor tizenhárom évig Berlinben éltem. Nagyon klassz volt, de idővel megszületett bennem az igény arra, hogy szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol igazán szeretem a terméket. Erre a multikarrier nem adott lehetőséget. Ez az igény folyamatosan dolgozott, nőtt bennem, és amikor véget ért egy munkám, aktívabban elkezdtem keresni az utam.

Alapvetően ötletelős alkat vagyok: naponta születik egy tucat új ötletem, amit pörgetek magamban. Ezeket általában a nap végére meg is unom, vagy végigjátszom, aztán el is engedem őket magamban. Azonban

az az ötlet, hogy összegyűjtsem azokat a szépségápolási termékeket, melyeket utazásaim során találtam meg és váltak kincseimmé, megmaradt bennem.

Az utolsó munkahelyem után úgy éreztem, szeretnék kicsit pihenni egy olyan helyen, ami teljesen ismeretlen, ahol minden új és érdekes, így jutottam el Etiópiába egy hónapra. Ez lett az a pont, amelyen valóban megszületett a döntés: ez lesz az, amivel foglalkozni szeretnék, megcsinálom a saját vállalkozásomat, a 7scents webshopot. Kezdetben tehát csak a webshop volt, hisz mégiscsak ehhez értek, aztán másfél évvel később nyitottuk meg az üzletet. A vásárlók részéről – érthető módon – nagy igény mutatkozott rá, hogy fizikai közelségbe kerülhessenek az illatokkal.

Milyen szempontok alapján választod ki az üzletben található márkákat?

Sarkos szempont, hogy olyan márkákat válasszunk, amelyek Magyarországon még nem kaphatók. Sok márkát utazások közben fedeztünk fel, próbáltunk ki – például az Ortigia termékeit, vagy a Marius Fabre Marseille szappanát, amit évek óta használok és szeretek –, és úgy gondoltuk, hiánypótló lenne őket hazahozni.

Ugyanez érvényes a niche parfümökre, melyek erős oszlopai lettek a 7scents-nek. Ezek szintén olyan márkák, melyek még nem voltak jelen a hazai piacon. Kiválasztásukban a szakmára támaszkodunk: szakmai díjakkal elismert parfümöket és parfümházakat részesítünk előnyben. Mintákat kérünk be tőlük és megnézzük, hogy teljes egészükben illeszkednek-e a 7scents-hez. Fontos, hogy ne érezzük magunktól idegennek ezeket és hitelesen tudjuk reprezentálni őket.

Az eddigi tapasztalatok alapján hogy látod: van igény Magyarországon a nálatok is kapható niche parfümökre?

A parfümökkel összességében modernebb, avantgárdabb irányt képviselünk, mint a többi magyar parfümház. A kérdésre ugyanakkor érdemben csak jövőre fogok tudni válaszolni. Az első tapasztalatok alapján úgy látom, hogy igen, növekvő igény mutatkozik az érdekesre, a különlegesre. Mi biztos, hogy nagyon sok szeretetet kapunk, sokan jönnek be tele pozitív töltettel.

A webshopot ugyanakkor szeretnénk kiterjeszteni a régióban: lengyel, szlovák és cseh weboldalunk is készülőben van, ezekkel lokális élményt szeretnénk majd nyújtani, ezért nem angolul, hanem az adott ország nyelvén lehet majd ezeken keresztül vásárolni.

Professzionális háttér nélkül nyitottad az üzletet, azóta szakértője lettél az illatoknak. Hogyan?

Egyrészt ott van a személyes érdeklődés, másrészt komoly tempóban tanulunk is. Nagyon sokat, aktívan segítenek a márkák parfümőrei, akik alapillatokat küldenek, hogy tudjuk, milyen az illata egy-egy összetevőnek, de telefonos konzultációra is elérhetők. Leginkább az orrunkat képezzük, ami meglepően fejleszthető memóriával rendelkezik, ez egy fantasztikus kihívás. Kicsit hasonló tudást igényel, mint a sommelier-ké. Nekünk itt általános tudásra és a parfümök egyedi jellegének ismeretére egyaránt szükségünk van, illetve fel kell ismerjük, hogy mi mivel hasonlítható össze.

Előfordult már olyan, hogy valaki határozott elképzeléssel érkezett az illatról, amit szeretett volna megvásárolni, végül annak szöges ellentétével távozott? Elmeséled, hogyan zajlik a parfümtanácsadás és -választás folyamata?

A parfümtanácsadás során, legyen bármennyire konkrét vagy általános ötlete a vásárlónak, először néhány kulcsszót kérünk. Itt olyasmire gondolok, hogy valami légies, orientális, fás, fűszeres, édes, fanyar és hasonlók. Vagy akár a funkcióra: munkába vagy szórakozáshoz szeretné viselni. Ezután csinálunk egy kis előválogatást: mutatunk öt-hat illatot, amelyről úgy gondoljuk, passzol ehhez az elképzeléshez. Majd hagyjuk, hogy a saját tempójában, akár egyedül megtapasztalja, melyik tetszik, melyik nem. Végül az előbbi irányba mutatunk további referenciákat, amíg remélhetőleg meg nem találja, amit keresett.

És igen, előfordul az is, hogy valaki bejön, és azt mondja, hogy egy erős, fás illatot szeretne, aztán végül egy könnyed és légies illattal távozik – ez mindannyiunknak meglepetés. Ezért is jó ide betérni, mert ilyen meglepetések érhetik az embert. Az szerintem különösen izgalmas ebben a szakmában, hogy nagyon sokan próbálnak gondolati síkon, intellektuálisan parfümöt választani. Közben azonban

van egy nagyon zsigeri válaszunk is az illatokra, és ez a kettő ez nem feltétlen összeegyezhető. Nagyon érdekes látni, hogy az emberek mennyire mernek hallgatni a ösztönből jövő válaszaikra és mennyire nem.

Még egy példa, amit többször hallottunk már. Valaki azt mondja egy parfümre, hogy ez lesz majd a parfümöm öt év múlva, öt év múlva elérek oda, hogy ez lesz az illatom – nem anyagi, inkább személyiségi értelemben. Általában akik ezt mondják, már pont ott vannak – hiszen zsigerből már válaszolnak az adott illatra, de a gondolataikban elmerülve azt hiszik, még nem. Ez egy provokatív gondolat, de azt hiszem, sok ember jóval tovább tart már, mint amit megenged magának. 

7SCENTS | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Csengery Máté

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük