fbpx
Nyomj Entert

Hidak a jelenbe | Prága, Csehország

Praktikus értelemben csak két-két épületet kötnek össze, de Prága új gyaloghídjai a múlt és a jelen közötti átmenetnek is tekinthetők, sőt, még vegyészeti utalásokat is tartalmaznak, tekintettel helyszínükre, a Vegyészeti és Technológiai Egyetem épületegyüttesére.

Antonín Engel, a prágai Vegyészeti és Technológiai Egyetem építésze 1936-ban két gyaloghíddal kötötte volna össze a kampusz két épületét. A robosztus, boltívekkel tagolt téglahíd soha nem készült el, az intézmény azonban 2017-ben pályázatot írt ki a gyaloghidak megtervezésére.

A pályázat nyertese a cseh OV-A építész iroda lett, amely munkáiban gyakran egészít ki történelmi emlékeket kortárs elemekkel. Ezesetben is így járt el: a hidakat az Engel által meghatározott pontok közé képzelték el az építészek, ugyanakkor teljes mértékben a 21. század esztétikája és technológiája alapján tervezték meg azokat.

A két, acélcsövekkel tagolt, 24 méter hosszú üveghíd a laikusokat a kristályok formájára emlékeztetheti, az egyetem hallgatói azonban valószínűleg pontosan tudják, hogy a minta a benzol vegyületére tett utalás.

A hídszerkezet két vasbetonoszlopra helyezett gerendából áll, amelyek a meglévő épületekhez vannak rögzítve, a homlokzat alá rejtve, így szinte lebegő hatást keltenek. A hőszigetelésről a kettős üvegezés gondoskodik, valamint a hidak mennyezete, ami amellett, hogy megerősíti a szerkezetet, megakadályozza a túlmelegedést.

OV-A studio | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük