fbpx
Nyomj Entert

HYPE I Heti programajánló

Hetünk címszavakban. Hangok, zajok, zene és design a Toldiban. Szépségkirálynő választás a Fészek Művészklubban. Árverés a Brodyban. Buli a Három Hollóban. Hétvégén designworkshop gyerekeknek, könyvkötészet és piac. Jöttök?

MOME IDE // SOUND Design

A hangok, a zene és a design kapcsolatát vizsgálják a MOME elmélet szakos hallgatói. A szemeszter utolsó Inspiráló Designelmélet est alkalmával ember és gép kapcsolatáról a zeneszerzésben, a zene vizualizálásáról és materializálásáról, univerzális hangszertervezésről, valamint textilek és hangok fúziójáról is szó esik majd. De nemcsak az elmélet szakos diákok népesítik majd be a Toldi kávézójának színpadát: egy sound designert és egy lightning designert is vendégül látnak, akik személyesen mesélnek a szakmáról és rövid bemutatót tartanak aktuális projektjeikről.

Mikor:
Május 13. (hétfő), 19:00-21:00

Hol:
TOLDI

Bővebben:
Esemény

***

Érezze megtiszteltetésnek. Eperjesi Ágnes kiállítása

Eperjesi Ágnes kiállítása a rendszerváltást megelőző gazdasági fellazulás időszakában, az 1985-ös évben megrendezett szépségkirálynő választással, annak képzőművészeti vetületeivel foglalkozik. Az esemény hamar botrányossá, aztán a királynő néhány hónapra rákövetkező öngyilkossága miatt tragikussá is vált. Mindezt még nem lehetett sejteni akkor, amikor Pauer Gyula a díjazottakról gipsz testlenyomatokat vett egy ú.n. szépségakció keretében. A gipszminta alapján a győztes Molnár Csilláról halála után bronzszobor is készült, ami a Nemzeti Galériába került. Noha a szobor és szépségakció egésze mindig is megosztotta a véleményeket, a művészeti világban csak az utóbbi időben jelentek meg azok a hangok, melyek Pauer vállalkozásához kritikusan viszonyulnak. Eperjesi Ágnes munkái azt járják körül, hogyan lehet erről a nagyon konkrét, és képzőművészeti szempontból is kényes témáról, az ábrázolás és a kép politikai természetét leleplező területről beszélni. A kiállítást megnyitja: Adamik Luca.

Mikor:
Május 14. (kedd), 18:00-21:00

Hol:
Fészek Művészklub

Bővebb infó:
Esemény

***

Májusi kortárs aukció

„Hiszünk abban, hogy a kortárs képzőművészethez mindenkinek lehet kapcsolódási pontja…” – mondják a Dobossy Aukciósház alapítói. A két testvér, Kováts Dávid és Nóri szeretné, ha a műgyűjtés valóban meghatározó élménnyé válna. Éppen ezért igyekeznek úgy összeállítani egy-egy árverési anyagot, hogy ott mindenki megtalálhassa a kedvére valót még akkor is, ha épp most ismerkedne a kortárs magyar művészettel. Ha nem érezzük kellően vastagnak a pénztárcánkat, akkor se ijedjünk meg, mert aki részt vett már aukción, tudja, milyen különleges eseményről is beszélünk még akkor is, ha licitáló tárcsánkat egyszer sem emeltük a magasba. Ha más nem, lapozzatok bele az aukciós katalógusba! Márcsak azért is, mert a kikiáltásra váró tételek között szerepel – többek között – az általunk hőn szeretett Farkas Róbert és Herbert Anikó vagyis Haniko egy-egy munkája is. Ha pedig élőben is szeretnétek szemügyre venni a műtárgyakat, hétfőn és kedden 11-19 óra között megtehetitek (helyszín: 1121 Budapest, Gereben utca 10.). Találkozzunk szerda este a The Studios-ban!

Mikor:
Május 15. (szerda), 19:00

Hol:
The Studios

Bővebben:
Esemény

***

ZIA x MIKO ss19 launch party

Ezen a napon debütál a ZIA tavaszi/nyári kollekciója, ami a slow fashion jegyében készült. Letisztult, időtálló darabok, különleges printek es minőségi anyagok jellemzik. Ugyancsak csütörtök délután mutatkozik be a Miko Jewelry új kollekciója is, a PIERCIKO, melynek darabjai, az alapformák minimalista megjelenítését ötvözik a kilencvenes évek vagányságával. Mindezeken túl isteni vegán falatok, pezsgő és szuper kedvezmények is lesznek! Ne hagyjátok ki! Irány a wonderLAB!

Mikor:
Május 16. (csütörtök), 16:00-21:00

Hol:
wonderLAB

Bővebb infó:
Esemény

***

 

Space Perceptions kiállítás

A csoportos kiállítás három érzékeny alkotó, Bernáth Dániel, Horváth Lóczi Judit és Márton Enikő találkozásából született, akik már jó ideje gondolkodnak a közös bemutatkozáson. Izgalmas együttesük igazi képzőművészeti ínyencség, hiszen egyszerre egy térben még nem láthattuk őket. A kiállított művek az érzékelés és valóság, belső- és külső tér, látható és láthatatlan, lét és hiány esztétikai kérdéseit fejtegetik különböző térdimenziójú megfogalmazásban. Az organikus és geometrikus absztrakt formák hol hasításként, hol elmozdulásként, hol pedig kiterjesztett valóság képében jelennek meg. A kiállítás május 17. és június 7. között, minden hétköznap kedden és szerdán 14.00 és 18.00 között látogatható.

Mikor:
Május 16. (csütörtök), 19:00

Hol:
Hybridartspace

Bővebb infó:
Esemény

***

Hulladékmentesen a hétköznapokban • előadás

Nyílt előadás, ahol konkrét, könnyen megvalósítható tippeket kaphatsz, ha áttérnél a zöldebb életmódra! Mohácsi Nusi, a Shamo bags tervezője mesél arról, hogyan lehetséges egyszerűen és játékosan ráállítani az agyunkat a környezettudatos gondolkodásra: avagy mi mindent érdemes másképp csinálnunk a odahaza a fürdőszobában, bevásárlás közben, és mit kell tennünk ahhoz, hogy vegyszermentes otthonunk legyen. Könnyen beépíthető tippek mindenkinek, aki kicsit is szeretne odafigyelni a környezetére. Irány a Café Zsivágó! Az esemény a Kávéházak Éjszakája program keretén belül valósul meg.

Mikor:
Május 17. (péntek), 18:30-19:30

Hol:
Café Zsivágó
 
Bővebben:
Esemény

***

MOME FESZT ’19

Kezdjétek a péntek estét a Három Hollóban! A program első felében három olyan zenekar áll színpadra, akik tagjaik révén MOME-s kötődésűek és csodálatos élő zenés koncerteken mutatják be régi és új számaikat. Őket követik az éjszakai idősávban a fotósok és média designosok, akik már elektronikus vizekre eveznek DJ settek formájában. A fellépők listájáért és némi audiovizuális ráhangolódás gyanánt kattintsatok az eseményre!

Mikor:
Május 17. (péntek), 21:00-4:00

Hol:
Három Holló
 
Bővebb infó:
Esemény
 

***

PIXEL # – design workshop gyerekeknek

Írtunk már párszor a Demo Wood szuper workshopjairól, és ha 7-14 évesek lennénk, tuti addig rágnánk anyukánk fülét, míg el nem visz bennünket egy ilyen foglalkozásra. Mondjuk a most hétvégi workshopra, ahol Nagy Marcell operatőr vezeti majd be a kicsiket a filmezés rejtelmeibe. A filmezés mellett a gyerekek kipróbálhatják magukat formatervezőként, grafikusként, textiltervezőként vagy akár fotósként is. Ha van a környezetedben olyan gyerkőc, aki szívesen részt venne a hétvégi workshopon, töltsd ki a jelentkezési lapot, szombaton pedig irány a Zichy-kastély!

Mikor:
Május 18. (szombat), 10:00-14:00

Hol:
Zichy-kastély (Óbuda, Fő tér 1.)

Bővebb infó:
Esemény

***

Papetri paperschool /// Könyvkötészeti workshopok

A papír szerelmeseinek, a kíváncsi kedvű kísérletezőknek szólnak a Papetri Paperworks és a 2B Galéria közös szervezésében megvalósuló workshopok. Ezeken az alkalmakon minden lesz, amit csak el tudtok képzelni: linómetszés, rézkarc, ex libris tervezés, mindenféle könyvkötészeti technikák, szitanyomás és stencilezés, és még sok minden más. Most szombaton lesz az első bemutató óra, ahová azokat várják, akik szívesen jönnének a workshopokra, vagy bárkinek, akit kicsit közelebbről érdekel a manuális kötészet, az analóg grafika, vagy a Papetri Paperworks sajátos világa. Bemutatkoznak a tanárok, a különböző technikák, lesz vetítés, és mindenből mintadarabok is. Emellett süti, limó, jókedv, beszélgetés és early bird kedvezmény azoknak, akik aznap befizetnének. Helyszín a 2B Galéria!

Mikor:
Május 18. (szombat), 18:00-19:30

Hol:
2B Galéria

Bővebb infó:
Esemény

***

Kiskertpiac – városban, zöldben

Ismét piac az Anker’tben! Bevalljuk, minden piaccal szemben totálisan elfogultak vagyunk: szeretjük a vásári forgatagot, az illatokat és ízeket, és a helyi termelők szebbnél szebb portékáját, és persze a hazai tervezők termékeit is. Milyen jól megfér egymás mellett ez a két tábor! Akik ott lesznek most vasárnap a Kiskertpiacon, többek között: RisoPlant, SUSU Keramika, Czakó Kerámia, BogBag, Mano-faktúra, Travelling Fox Design, Katyvasz. És ami még lesz: növények minden mennyiségben – kis kaktuszok, rovarfogók, mimózák, tillandsiák, pozsgások. Szeressetek piacra járni, mert ezzel tudjátok valóban támogatni a hazai termelőket és tervezőket. És még csak korán sem kell kelni!

Mikor:
Május 19., (vasárnap), 10:00-16:00

Hol:
Anker’t

Bővebb infó:
Esemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük