fbpx
Nyomj Entert

HYPE I Heti programajánló

Még el sem kezdődött a hét, de mi már a hétvégét várjuk, több okból is. Egyrészt, mert ismét elfoglalhatjuk a Szabadság hidat, másrészt mert Ferihegyen végre nemcsak a régi repülőgépeket, de a totálrojál Ikarus buszokat is megcsodálhatjuk. Hát, igen, némiképp elfogultak vagyunk, ha közlekedési járművekről van szó. Addig is, a hétfő-péntek tengelyen kiállítások és érdekes előadások várhatók. És Budapest új zöld térképét is megismerhetjük. Lássuk!  

VI. öko_memo: készül Budapest Zöld Térképe

Múlt alkalommal szóltunk már a Green Guide Budapest kiadványról, arról a térképről, amely nemcsak tartalmát, de a kivitelezés módját tekintve is a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Ám ennél jóval többről van szó: remélhetőleg nemsokára olyan térképet tarthatunk majd a kezünkben, ami megkönnyíti a zöldebb hétköznapokat a betondzsungelben. A készülő kétnyelvű térkép több zöld témakört egyesít és ajánl: olyan helyeket, illetve programokat, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséges életvitelt és a hulladékok minimalizálását tartják szem előtt. A kiadvány elkészítéséhez Te is kellesz: a projekt Indigogo kampány keretében valósul meg, szóval, ha Neked is fontos, hogy legyen egy ilyen térképünk, ne fogd vissza magad! Gyere, ismerd meg a kezdeményezést és regisztrálj a hello@saunnakollektiv.com e-mail címen. A részvételi díj 1000 forint.

Mikor:
Július 1. (hétfő), 19:00-20:00

Hol:
saunna kollektív

Bővebben:
Esemény

***

Best of Diploma 2019

Kedden este láthatjuk először a Magyar Képzőművészeti Egyetem friss diplomásainak munkáit. A Barcsay-teremben festők, grafikusok, szobrászok, intermédia-művészek, látványtervezők és restaurátok állítanak ki. A kiállítást Zsikla Mónika művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond Radák Eszter, az egyetem rektora. Július 26-ig mindenképp ejtsük útba az MKE épületét, ha kíváncsiak vagyunk, mi zajlik most a kortárs képzőművészetben, az egyetem falai között. Fontos információ: július 3-án és 4-én a felvételi miatt csak délután 14:00-tól látogatható a kiállítás.
 
Mikor:
Július 2. (kedd), 18:00-21:00
 
Hol:
Magyar Képzőművészeti Egyetem
 
Bővebben:
Esemény

***

KIRÁLY TAMÁS FOTÓKIÁLLÍTÁS megnyitó és emlékező est a Pizzicában

Rendhagyó helyszínen, a szuperfinom pizzaszeleteket kínáló Pizzica falain köszönnek majd vissza ránk az ikonikus Király Tamás fotói. Íme néhány információ azoknak, akik eddig még nem találkoztak a művész, divattervező munkásságával: 1971-ben megrendezi az Első Gyöngyösi Bienállét, egy ingyenes szabadtéri kiállítást egy templomromban, ahol a kor kortárs fiatal képző- és iparművészei állítanak ki. A ’70s évek végén a korai punk együttesek koncertjeit látogatja, mint a Spions, és a Beatrice. ’80-tól az alapító Koppány Gizella jelmeztervező invitálására, Kováts Nórával beindítják a New Art Studiót a belvárosban, amit sokan punk butikként emlegetnek. Az üzlet hamarosan ismerté válik, mert a saját tervezésű és készítésű ruhák mellett, a próbababa helyett gyakran modell áll a kirakatban, és a divatsétákról, amikor a közeli Váci utcán vonulva mutatják be a ruhákat. A hely a new wave szcéna egyik fontos találkozópontjává válik. ’84-ben tartja első külföldi divatperformancét Nyugat-Berlinben. ’86-ban New Yorkban is bemutatkozik. ’88-ban meghívják Nyugat-Berlinbe a Dressaterre, az avantgarde divattervezők bemutatójára, ahol egyedül képviseli Kelet-Európát. A megnyitón – korántsem meglepő módon – zenei performansz várható!
 
Mikor:
Július 2. (kedd), 18:30

Hol:
Pizzica

Bővebben:
Esemény

***

szeretni szerinted annyi csak hogy jössz – Parázs Bianka kiállít

A kiállítás címe a Hiperkarma Mitévő című slágeréből származik, nem véletlenül. Parázs Bianka képein az önszeretet-önelfogadás nehézségei és örömei jelennek meg a művész sajátosan egyedi vizuális tolmácsolásában. Bianka fel- és elszállós alkotásai, nemcsak befelé hanem kifelé is nyitnak, a jógázós portrék mellett a tömegközlekedésen elkapott pillanatok épp úgy életre kelnek, mint a munkában eltöltött órák fekete-fehér emlékei. Akik a nemrégiben nyílt Hong Kong kiállításon jártak a Hybridart Management galériájában, azok már találkozhattak Bianka munkáival (egyébként ez a kiállítás is megtekinthető július 12-ig, úgyhogy nem maradtatok le semmiről). Aki pedig most találkozott Parázs Bianka nevével, annak mutatjuk, mivel is állunk szemben! Nem érdemes kihagyni!

Mikor:
Július 5. (péntek), 18:00-21:00

Hol:
Klauzál13

Bővebben:
Esemény

 ***

Változatok véletlenre – Láthatatlan természet

Ha a Klauzál téren már elkezdtük, a Vörösmarty utcában folytathatjuk a képzőművészeti ráhangolódást a péntek estére! Végh Júlia az olaj-kollázs médiumán keresztül a divatmagazinok szépségideáljainak közhelyes motívumaival játszik: kitakar, elfed, és ezzel együtt megmutat, kiemel. A festményeken keresztül megelevenedő véletlenszerű absztrakt rétegek képi élménye tárul elénk, és ezáltal mintha Júlia belső világába nyerhetnénk betekintést. Eddigi munkáitól eltérően, a lírai absztrakt festészet felől közelíti meg témáját. A korábbi szemlélődést ezúttal egy belső világra való fókuszálás váltja fel, amely egy álomvilágból építkezik. Végh Júlia új képein a változó, véletlenszerű, illetve nagy arányban az emberi test, a természethez való szubjektív belső viszony és az ahhoz való közeledés, továbbá a tér és a nem tér ellentétes fogalmi párok képi motívumaival találkozhatunk.

Mikor:
Július 5. (péntek), 19:00-22:00

Hol:
The Studios

Bővebben:
Esemény

***

Szentek, íriszek és pávák – Keresd velünk Róth Miksa nyomait

Aki a szombat délelőttöt nem szeretné haszontalanul tölteni és egy kis felfedező túrára vágyik, annak az Ráth György-villa programját ajánljuk. A vezetett sétán felfedezhetünk néhány, a Városligeti fasoron és környékén található lenyűgöző villaépületet, templomot, és lakóházat. A Városligeti fasor valaha módos polgárok nyaralóvilláinak adott otthont, melyek közül több a szecesszió stilizált növény- és állatmotívumait vonultatja fel. A szecesszióra jellemző vonalasan kígyózó ornamentikával és szabadon áramló formákkal nemcsak a homlokzati díszítéseken vagy kovácsoltvas kerítésrácsokon találkozhatunk sétánk során, hanem több egyházi és világi épület ablakain és mozaikjain is felfedezhetjük az art nouveau forma- és díszítményvilágát. A sétát Dávid Brigitta művészettörténész vezeti. Gyülekező 10 órakor a Ráth György-villa épülete előtt!
 
Mikor:
Július 6. (szombat), 10:00-12:30

Hol:
Ráth György-villa

Bővebben:
Esemény

***

Szabihíd 2019

Juhú! Ha nyár és hétvége, akkor Szabihíd! A Valyo kezdeményezésének köszönhetően ismét elfoglalhatjuk a Szabadság hidat: péntek éjféltől vasárnap éjfélig forgalommentes köztérré lényegül át, s mindenféle szuper programban vehetünk részt, ha úgy tartja kedvünk. Most szombaton például klassz bandák játszanak a Hangfoglaló Szabihíd Minifesztivál keretében, közülük is különösen ajánljuk a KASSANDRA zenekart, akik „szokatlan metrumok, bólogatós metál, poszt-rockos elszállás, fülbemászó pop-refrének” jelszavakat tűzték a zászlajukra. Mi már voltunk pár koncertjükön, és valóban egyedülálló, amit a srácok művelnek! Ha pedig csak a haverokkal üldögélnénk és premier plánban néznénk a naplementét, arra is van mód. És hogy mikor lesz még szabad a híd? A július 13-14., 20-21., 27-28.-ei hétvégéken egész biztosan.
 
Mikor:
Július 6-7. (szombat-vasárnap)

Hol:
Szabihíd
 
Bővebben:
Esemény 

***

I. Ferihegyi Ikarusz Találkozó

A HYPE szerkesztőségében alap, hogy rajongunk a a repülőgépekért és a klasszikus magyar autóbuszokért. S ha megérzéseink nem csalnak, nem vagyunk ezzel az érzéssel egyedül. Az ország kedvenc repülőmúzeumába, az Aeroparkba most hétvégén az Ikarus gyár legendás négykerekűi is begördülnek. A nagyrészt muzeális autóbuszokat tanulmányozhatjuk kívül-belül, sőt a kedvenc járgányunkkal még egy kört is tehetünk, és közben izgalmas sztorikat hallhatunk az Ikarusok nemzetközi karrierjéről. Tuti hétvégi program!

Mikor:
Július 6. (szombat), 10:00-július 7. (vasárnap), 20:00

Hol:
Aeropark

Bővebben:
Esemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük