fbpx
Nyomj Entert

HYPE I Heti programajánló

Hogyan kell elképzelni egy játékos kerámia tárgyat? Lehet-e vegán fonalból cekkert kötni? Szabad-e reggelizni a Szabihídon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ezen a héten. Fotó- és designkiállítások, városi séta, közösségi reggeli és pozsgások minden mennyiségben.

Fotó: Jacques Henri Lartigue: Florette, Piozzo, Olaszország, 1960 © Ministère de la Culture France/ Association des Amis de Jacques Henri Lartigue, France

Kurátori tárlatvezetés – Lartigue – Life in Color

Június elején nyílt meg a Jacques Henri Lartigue (1894–1986) színes fotográfiáit bemutató kiállítás a Capa Központban. Maga Lartigue igencsak termékeny alkotó volt: hatéves kora óta fényképezett, de csak hatvankilenc éves korában mutathatta be fekete-fehér képeit a new yorki MoMA-ban (egészen addig inkább képzőművészként tevékenykedett). Lartigue egyfajta örömforrásként tekintett a fényképezésre, mindent megörökített, ami a szeme elé tárult: a hétköznapi élet apró csodáit, ismerős vagy épp ismeretlen embereket, utcákat, városokat örökített meg fényképezőgépével. A teljes életmű mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezből, diafilmből, mozgóképből és 126 darab szöveggel ellátott fotóalbumból áll. Nos, ennek egy része látható most a ’Life in Color’ kiállításon, ahol is hétfő délután tárlatvezetésen vehetnek részt azok, akik szeretnének többet megtudni a francia művészről és munkásságáról. A kiállítás kurátora, Csizek Gabriella mesél majd az érdeklődőknek.

Mikor:
Július 22. (hétfő), 17:30-18:30

Hol:
Capa Központ

Bővebben:
Esemény

***

Fotó: Kelemen Richárd Grafikai Stúdió

Pure Selection – Botos Balázs keramikusművész kiállítása

Botos Balázs kapcsán két tárgy jut eszünkbe: az egyik a RubberVase, ahol a kerámia és a gumikerékbelső találkozik egymással, a másik pedig az a fánkgyűrű, amelyet már évekkel ezelőtt kiszemeltünk magunknak, de sosem volt bátorságunk lecsapni rá (pedig ha valakinek, nekünk aztán igazán nem kell kétszer mondani, ha fánkról van szó). Egyik tárgy sem nevezhető unalmasnak vagy megszokottnak, holott teljesen hétköznapi funkciót töltenek be. Balázs hitvallása szerint ugyanis a design akkor tölti be szerepét, akkor válik szerethetővé, ha a funkcionalitás mellett játékosság is jellemzi. Ha például az Édesség Laborban jártok (a mi egyik kedvenc cukrászdánkban), akkor mindenképp vegyétek szemügyre a kávés készletet, amelyet Balázs kifejezetten nekik tervezett. Kedd este pedig gyertek a FISE Galériába, ahol a legfrissebb munkákkal találkozhattok, így például a Rocky Vase kollekció darabjaival, amelyek izgalmas felületükkel hívják fel magukra a figyelmet. A kiállítást jóbarátunk, Novák Piroska design-és művészet teoretikus nyitja meg, úgyhogy ha kicsit is jót akartok magatoknak, velünk együtt az első sorból csápoltok majd. Ott tali!
 
Mikor:
Július 23. (kedd), 18:00-20:00

Hol:
FISE Galéria

Bővebben:
Esemény

***

Summer Jam Party

Táncos mulatsággal és szuper kedvezményekkel indítja a csütörtök estét a Paula Store Budapest csapata. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a lindamelinda ruhákra 20%, az Ashanti kozmetikumaira 15%-os kedvezmény vonatkozik, úgyhogy már csak emiatt is érdemes beugrani, és persze kapunk egy pohárka rozét is, hogy kellemesebben teljen a shoppingolás. És ez még nem minden! Egy szuper designer ajándékcsomag is a Tiétek lehet! A játék részleteit az esemény Facebook oldalán megtaláljátok!

Mikor:
Július 25. (csütörtök), 18:00-21:00

Hol:
Paula Store Budapest

Bővebben:
Esemény

***

1959, Magyarország, Budapest a 76-os vonalon közlekedő Ikarus 60T troli belseje. Fotó: Fortepan

Kötöd a cekkert 3.

A műanyagmentes július jegyében tökéletes programnak ígérkezik Katona Évi workshopja.  Persze, nemcsak ebben a hónapban, hanem úgy általában is érdemes vászontáskára vagy saját magunk által készített cekkerre váltani az eldobható műanyag szatyrokat, de talán ezt nem is kell tovább ragozni, hiszen úgyis tudjátok. A kiscsoportos foglalkozáson összesen 8 főnek van lehetősége arra, hogy elsajátítsa a cekkerkötés tudományát, s teheti mindezt 100%-ban fából készült rafia fonalból, a NOS csodálatosan otthonos miliőjében. A részvételi díj 8.500 Ft/fő. A jelentkezés további részleteiért kattints az eseményre!

Mikor:
Július 25. (csütörtök), 18:00-20:00

Hol:
NOS a hely

Bővebben:
Esemény

***

3. szülinap és nyári növénybörze

Kis- és nagycsoportos pozsgások, kézzel festett betonkaspón, limitált nyomatok – ezzel készül a rajongóknak a RisoPlant csapata. Náluk jobban csak mi örülhetünk ennek a szülinapnak: ha eddig hezitáltunk és lebeszéltük magunkat a cuki kis pozsgásokról, most már igazán itt az ideje, hogy beadjuk a derekunkat. Minket persze, nem kell sokáig noszogatni, egyébként is rabjai lettünk a tuti floráriumoknak: az üvegedénybe telepített miniatűr világ azokkal az apró színes kavicsokkal és növénykékkel a kedvenc asztali kiegészítőink közé fog tartozni még egy jó ideig. Ha nincs még floráriumotok, gyertek pénteken a RisoPlant főhadiszállására és csapjatok le arra, amelyik leginkább megdobogtatja a szíveteket. A „nem értek a növényekhez” és a „nálam minden növény meghal” kijelentéseket hagyjátok otthon, és kérdezzétek a RisoPlant Dávidját, ő majd segít megtalálni a tökéletes pozsgás társatokat!

Mikor:
Július 26. (péntek), 16:00-21:00

Hol:
Közben

Bővebben:
Esemény

***

Szabihíd Reggeli

Nemcsak naplementés borozgatások helyszíne lehet a hétvégére lezárt Szabadság híd! A Rákóczi Reggelik után a Mindspace csapata stílusosan a Szabihídra tette át ezen a hétvégén a székhelyét, a forgatókönyv pedig most is ugyanaz, mint mindig: önfeledt, jóízű reggelik, közösen. Szerencsére (vagy tán nem véletlenül) a közeli vásárcsarnokból mindent beszerezhetünk, amire egy ilyen reggelinél szükségünk lehet. A szervezők bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon jó szívvel a reggelizőkhöz, illetve aki teheti, s egyébként is egésznapos programot tervez a hídra, az a kempingasztalát, horgászszékét is bedobhatja a közösbe.

Mikor:
Július 27. (szombat), 9:00-12:00

Hol:
Szabihíd

Bővebben:
Esemény

***

Séta a budavári polgárvárosban

A várnegyed hangulatos, macskaköves utcáin sétálva ismerhetjük meg a már sokszor látott barokk házakat és lakóikat. Megismerkedhetünk gróf Apponyi Albertel, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosával, megtudhatjuk azt is, melyek voltak Sissi kedvenc süteményei, és hogy kiket ábrázolnak a Szent István szobor talapzatának domborművei. Sőt arra is fény derül, hogy hol élt a luxusóráiról híres Louis Cartier és felesége, a vadászíró Széchenyi Zsigmond, és hogy hol állt Esterházy Pál herceg palotája a várban. A séta időtartama 2 óra. Regisztrálni a greetingsfromhungary.hu oldalon tudtok , a Sétáink menüpontban az eseményre kattintva.
 
Mikor:
Július 27. (szombat), 9:00-11:00

Hol:
Bécsi kapu tér 2-4.

Bővebben:
Esemény

***

Szubjektív kiállítás – tárlatvezetés

A képzőművészeti kiállításokat is szeretjük, de amikor design kiállításról van szó, kicsit nagyobbat dobban a szívünk – és nemcsak amiatt, mert hogy utóbbiakból lényegesen kevesebb van, hanem mert tárgyakról beszélni, tárgyakat értelmezni egészen másképp kell, mint festményeket, fényképeket, szobrokat, például. A Várkert Bazárban látható kiállítás a jelenleg – rekonstrukciós munkálatok miatt – zárva tartó Iparművészeti Múzeum új szerzeményeit mutatja be. A vasárnap délutáni tárlatvezetésen Dr. Prékopa Ágnes nemcsak a tárgyakról mesél, de megválaszolja azokat a gyakran feltett kérdéseket is, miszerint mivel foglalkoznak a muzeológusok? Mi kerül egy gyűjteménybe? Mennyi ideig tart a restaurálás és egy kiállítás előkészítése? Végül miért nem lehet megérinteni, kipróbálni vagy éppen felpróbálni a műtárgyakat? Ha tartalmasan szeretnénk zárni a hetet, ezt a programot semmiképp se hagyjuk ki!
 
Mikor:
Július 28. (vasárnap), 17:00-18:00

Hol:
Várkert Bazár

Bővebben:
Esemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük