fbpx
Nyomj Entert

Ilyen is lehet egy borfesztivál arculata! | Faraway Design

Újpest borfesztiválja végre méltó arculattal büszkélkedhet: a Faraway Design csapata éppen annyira gondolta újra az esemény vizuális megjelenését, amennyire kell. Mutatjuk!

Budapest negyedik kerületének kétágú aranyhorgonya, szőlőfürt, lopótök és királyi korona – sokat látott jelképek, melyek könnyűszerrel lehetnének akár unalmasak is, de nem az idei Újpest BorVíkend esetében. Végre olyan arculat kacsintott vissza ránk, amely egyszerre friss, barátságos és univerzális, és nem elégszik meg az unásig ismételt szimbólumok megszokott használatával. A szőlészethez, borászathoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások arculatának megtervezése egyszerűnek tűnhet, mégsem az – kiváltképp akkor nem, amikor egy olyan borfesztiválról beszélünk, amelyen sokféle célcsoportnak kell megfelelni, s így alkotni egy olyan új vizuális nyelvet, jelrendszert, melyet sokan érezhetnek magukénak.
A Faraway Design csapatának ez mégis sikerült. A design-branding-kommunikáció hármas jelszavát zászlajára tűző designstúdiónak köszönhetően vizuálisan is szerethetővé vált az újpestiek borfesztiválja, nem csak a kerületi lakosok számára.

„A két éve elindított fesztivált idén szerettük volna – az eredeti elképzeléseknek megfelelően – végérvényesen pályára állítani. Újpest, ez a legendásan lokálpatrióta városrész nemcsak nyitott a szépre, igényesre és valós értékhordozóra, de azt igen hamar be is fogadja és magáénak tudja” – mondja Tóth András, a BorVíkend főszervezője. Ő, mint a rendezvény ötletgazdája és a kezdeményezést támogató Bedő Kata alpolgármester asszony szorgalmazták a rendezvény arculatának újratervezését – a feladatra a Faraway Design csapatát kérték fel.

A korábbi években szakmai zsűri választotta ki az aktuális kiállítók borai közül az adott év Újpest Város Borát, ez évtől a szavazásban azonban a közönség is részt vesz. A legtöbb szavazatot kapott bor különféle hivatalos eseményeken képviseli majd Újpestet egész évben. Az ehhez kapocslódó boroscímkét – amelynek vannak állandó, Újpesthez kötődő, illetve változó, az aktuális borászathoz kapcsolódó komponensei – szintén újratervezte a Faraway csapata. Nemsokára ezt is publikálni fogják.
Azon túl, hogy a projekt teljes egészében újpesti együttműködést takar, a Faraway egy részének is van hozzá személyes kötődése: Kovácsik Bence, a Faraway kreatív igazgatója és testvére, a cég ügyvezetője, Levente ugyanis Újpesten nőttek fel. A print kreatívok kivitelezését pedig az Újpesten működő Inkredible Letterpress, azaz Lákics Balázs és csapata vállalta magára.
A projektről a csapat kreatív igazgatóját, Kovácsik Bencét kérdeztük.

Hogyan jött a megkeresés, hogy frissítsétek fel az Újpesti BorVíkend arculatát?

Az esemény fő szervezője és ötletgazdája, Tóth András korábbi ügyfelünk. Első körben a minden évben, az éppen aktuális BorVíkenden megválasztott Újpest Város Bora címkéjének újratervezésével keresett meg minket, ami végül hozta magával az esemény teljes kommunikációjának megtervezését is.

Milyen vezérelvek mentén történt a tervezés? Mi jelentette számotokra az inspirációt?

A legnagyobb kihívás a tervezés során a széles körű célközönség volt. Az Újpesti BorVíkend egyszerre szólít meg fiatalokat, idősebbeket, családosokat, újpestieket, budapestieket, a hazai minőségi borokban jártas és az azzal még csak ismerkedő embereket. A célunk egy olyan vizuális keretrendszer és teljes körű kommunikációs stratégia kialakítása volt, amelyben a résztvevő kiállítók inspirálta magas minőség találkozik egy családias és kellemes légkörrel. Ezen felül fontos szempont volt, hogy az újpestiek magukénak érezhessék, egyúttal minden budapesti lakost képes legyen megszólítani az új arculat.

Kik és hogyan dolgoztak a Faraway Design csapatból a projektben? Mennyi idő állt rendelkezésetekre a tervezéshez?

Relatíve rövid időnk volt az arculat kialakítására és a kommunikációs kreatívok megtervezésére. Körülbelül egy hónapig tartott a teljes folyamat a kommunikációs stratégia kialakításától az utolsó nyomdakész anyag leadásáig. A feszített tempó miatt hárman dolgoztunk a projekten: tervező grafikusként Láposi Zsófi és Balla Kristóf, én pedig az művészeti vezetést és a projektmenedzsmentet vittem. Ezen felül egy hét erejéig Szabó Csenge Katinka is besegített nekünk a tehetségével, Nagy Fruzsi pedig social media managerként vett részt a projektben.

Milyen projekten, projekteken dolgoztok most?

Épp a finisében vagyunk egy arculat- és weboldaltervezésnek egy fürdődézsákat gyártó magyar vállalkozás, a Woodtub számára. Hasonló csomagon kezdtünk el dolgozni egy online marketing területén tevékenykedő osztrák vállalkozásnak, épp ötletelünk egy induló magyar kertépítő cég kisarculatán, illetve egy tanácsadó cég, az Equinox Consulting céges bemutatkozó anyagainak és honlapjának újratervezéséhez készítjük elő a kommunikációs stratégiát. Mindezek mellett dolgozunk egy szívünknek kedves projekten is, amely Pápai Lilla textiltervezőhöz köthető: kisbabáknak készülő kötött hálózsákokra tervezünk illusztrációkat dzsungel, óceán és erdő témakörökben. Cukik lesznek.

Faraway Design | Web | Facebook | Instagram
Újpesti Borvíkend | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük