fbpx
Nyomj Entert

Lámpát gyújt Chicago

Az észak-amerikai fények városává akarja varázsolni Chicago-t polgármestere. Rahm Emanuel tervei szerint művészek, dizájnerek, építészek és mérnökök fogják pályázat során megálmodni a város éjszakai képét, azaz világítását. Így az építészeti világáról amúgy is híres városkép már nem csak nappal, hanem éjjel is vonzóvá válik a turisták számára. A turizmus növelése fontos célkitűzése a polgármesternek, és több projekt is része, például a kínai újév ünneplése, vagy a folyópart újragondolása.

chicago_night_02_580x387

chicago_from_iss_580x385

Persze már most hangos kritikák jelennek meg. A valaha hasonló hírnévben álló Párizs tavalytól éjjel egy és reggel hét között lekapcsoltatja mesterséges fényeit. Chicago miért most áldoz hatalmas pénzeket, hogy ugyanezeket a lámpákat felkapcsolják, mikor a fényszennyezés fogalma már mindenki számára ismert?

eiffel_tower_580x327

A tudatos energiapolitika minimum alacsony fogyasztású lámpákat követel, míg az állatvédők a vonuló madarak védelme érdekében teljes sötétséget. Érdekes, hogy éppen emiatt vett részt korábban úttörőként Chicago a Lights Out programban.

chicago_earth_all_hour_580x295

chicago_earth_hour_580x365