fbpx
Nyomj Entert

Lebegő modulház lehet a válasz a tengerszint emelkedésére

Közvetlen vízközelben élni nemcsak kellemes, hanem a jövőben sokaknak szükségszerű is lehet. A klímaváltozás eredményeképp emelkedő tengerszint kihívásaira a brit Grimshaw építésziroda és holland Concrete Valley lebegő modulházak tervezésével válaszol. A pontonokon lebegő otthonok nagyon is élhető megoldásnak tűnnek.

Az IPCC, az Éghajlat‑változási Kormányközi Testület számításai szerint 2100-ra 1,1 méterrel emelkedhet meg az óceánok szintje. Ez rengeteg tengerparti települést állít majd komoly kihívások elé, ezért a problémával nem árt már most foglalkozni.

Így tett a brit Grimshaw építésziroda és a holland Concrete Valley betongyártó cég: közösen egy izgalmas lakóegység, a Modular Water Dwellings tervével rukkoltak elő. A tervben szereplő modulházakat vízen lebegő, betonvázas, levegős pontonokon helyeznék el.

A betonból készült házak és a pontonok is előre gyártva készülhetnek a tervek szerint, így költséghatékony és egyben gyors megoldást nyújthatnak nemcsak az emelkedő tengerszintből, hanem a sűrűn beépített városok lakhatási nehézségeiből fakadó problémákra is.

A beton- és üvegvázas házak a tervezők szerint évtizedekig megbízhatóan állnák a sarat, ráadásul napelemekkel felszerelve még környezetbarátabb módon is funkcionálhatnának. A két cég egyelőre a prototípusok elkészítésén dolgozik.

Forrás: dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük