fbpx
Nyomj Entert

Liget: Alkonyattól hajnalig #03

Ligetes sorozatunk harmadik és egyben utolsó részéhez értünk, amelyben a volt Közlekedési Múzeumot és a Magyar Innováció Házát mutatjuk be.

A Közlekedési Múzeum alkonya. Az 1896-os budapesti millenniumi kiállítás egyik legnagyobb épülete a Közlekedésügyi Csarnok volt. Itt mutatták be a hazai közlekedés, és a vasútfejlődés eredményeit. 1899. május 1-jén az ott bemutatott gyűjteményre alapozva, abban az épületben volt 45 éven át a Magyar Királyi Közlekedési Múzeum. A múzeumot a második világháború idején, 1944-ben bombatalálat érte. A helyreállított, de erősen megcsonkított, kupolájától is megfosztott épületben a múzeumot csak 1966. április 2-án nyitották meg újra. 1987-ben új, modern épületszárnnyal bővült, melyet kívülről egy 424-es gőzös és egy NOHAB mozdony díszített. Három évtizeden keresztül, egészen 2016–2017-ben történt lebontásáig rekonstruciót nem végeztek az épületen.

A Magyar Innováció Házának hajnala. Az eredeti tervek alapján megújuló Magyar Innováció Házában műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait bemutató interaktív kiállítás jön létre, míg a közel 120 éves közlekedési múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának helyén.
Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján és a Mérték Építészeti Stúdió kiegészítéseivel rekonstruálják az épületet. Visszaépül az ikonikus kupola is, ezúttal egyedi funkcióval: kilátóként nyújt majd korábban soha nem látott panorámát a Városligetre.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük