fbpx
Nyomj Entert

Kinél költ többet Magyarország fegyverre?

Azt hiszem infografikát két esetben érdemes készíteni. Az egyik, ha marhára szórakoztató, mondjuk amikor a haverok zenehallgatási szokásairól, vagy a tavaszi edzés contestről készítünk ilyet, a másik pedig, ha tényleg van értelme annak, amit csinálunk, megbízható forrásokra és adatokra támaszkodva, esetleg saját kutatást végezve.

 

Nem állítom, hogy egyiknek sem felel meg a Google és az ENSZ közös projektje, de amíg Észak-Korea a hivatalos adatok szerint nem vásárolt több fegyvert tavaly, mint amennyiért itt Budapesten egy közepes kocsit vehetünk, nos addig vannak fenntartásaim. Mindannyian tudnánk még sorolni olyan országot, melyekkel kapcsolatban nem ok nélkül van meg sanda gyanúnk, hogy kurvára sunyizik fegyver ügyben, szóval…

Az okoskodást ezzel le is zártam, mert ettől függetlenül a projekt hasznos és nagyon állatul néz ki. Az adatok az ENSZ Statistics Division’s Commodity Trade Statistics Database-ből, azaz a CoMtraDe-ből származnak. Ez angolul annyira menőnek hangzik, hogy nem fordítjuk le, ha meg nagyon nem megy, akkor tessék.

 

A színes villogás valószínűleg egyeseknek egyből buzerálólag hat majd a szemére, de gondoljunk csak bele, mennyire szerencsések vagyunk, amíg csak így keseríti a a globális méretű fegyverkereskedelem az életünket. Ez így nyálas kicsit talán, de akkor.

A dizájnerek biztosan végignyomták anno az X-com sorozatot, valamint a Defcont, de ilyen jellegű adathalmazt valószínűleg tényleg így a legegyszerűbb bemutatni, és ha funkcionalitásról van szó, akkor nem barokkról ugye.

Tekintve, hogy politizálni és moralizálni csak ritkán szoktunk józanul, a következtetéseket rátok bízzuk, mi csak az infografikot mutatjuk.