fbpx
Nyomj Entert

Márciusi ifjak

Mint minden évben, a HYPE idén is megemlékezik a 48-as eseményekről. 2016-ban immár negyedik alkalommal inspiráltak bennünket a forradalom és szabadságharc emblematikus alakjai. Míg a korábbi években kizárólag Petőfire, Kossuthra és Széchenyire fókuszáltunk, idén a 15-i események ifjai kerültek terítékre.

Nemzeti identitásunk úttörői kétség kívül az a néhány, harminc évnél fiatalabb személy volt, akiket ma csak úgy hívunk, hogy a „márciusi ifjak”. Az idei összeállításomban olyan vezéralakokat kerestem, akiket talán a legtöbbször említünk meg, ha a március 15-i eseményekről beszélünk. Választásom a három vezéralakra és tüntetésszervezőre esett. Petőfi Sándor, aki a nagy napra megírta a Nemzeti dalt, Jókai Mór, aki a proklamációt olvasta fel és Vasvári Pál, aki a Nemzeti Múzeumnál szónokolt.

E három alak megformálásához korabeli rajzokat és portrékat vettem alapul, és próbáltam oly módon ábrázolni őket, hogy alakjuk koruktól függetlenül hősiességről, elszántságról és rendíthetetlenségről meséljenek.

Munkámhoz a Zbrush digitális szobrász-modellező programot használtam, s úgy formáltam a karakterek mimikáit, hogy azok drámai hatást keltsenek. A három alak rendíthetetlen márvány hatású portréjával tisztelgünk a Márciusi ifjak és a forradalom 168. évfordulója előtt.

marc15_hype marc15_hype_2 marc15_hype_3 marc15_hype_4ezgif-255750771Petofi_plakatJokai_plakatVasvari_plakat