fbpx
Nyomj Entert

Megújulás | Blackberry Z10 teszt

Nemrég hozzájutottam a legújabb Blackberry Z10-hez, hogy tesztelgessem picit.

Nos saját magamban két mércét állítottam fel, hogy okostelefont osztályozzak: “dizájn” és “praktikum”. Dizájnban az anyagminőséget és az össz-formavilágot értem. Praktikumban pedig a készülék “okosságára” gondolok, azokra a dolgokra, amelyekért “meg akarom venni”.

A Blackberry sokáig nem volt a látóköröm fókuszában, mert nem vagyok az a tipikus, öltönyös üzletember típus, miután pedig pont Obama elnök úr volt a Blackberry egyik referenciája, úgy gondoltam, hogy a BB mindig is a száraz “bizniszmen” típust célozza meg, fittyet hányva a kor és trend elvárásaira. A Blackberry már régóta saját rendszerrel versenyez, mely a RIM névre hallgatott és meglehetősen vegyes érzelmeket keltett a piacon.

small1

Örömmel jelenthetem, hogy ennek mind végeszakadt, mert a Z10 szakított a jól beidegződött hagyományokkal. Nem kell már a kissé idejétmúlt QWERTY-t nyomkodni, sőt nagyjából semmilyen fizikai gombot nem kell nyomnunk, ha nem akarunk.

Dizájn: A Z10 formailag egy szép telefon lett, könnyű, minőségi érzetet kelt, kiváló kvalitású műanyag burkolattal. Vékony de semmiképpen nem mondható “gagyi” kivitelezésnek, noha semmi állbaverő különbség nincs a konkurensekkel szemben.. Külsőleg.

small4

Praktikum: Belsőleg egy pár árnyalattal már jobb a helyzet. Számomra szokatlanul meglepő felfedezés volt, hogy nincs rajta ún. “Home” gomb, amivel a júzer kiléphetne bármely programból, mindezt pusztán intuitív kéz mozdulatokkal/gesztusokkal irányítható és – nem viccelek – 15 perc alatt megszoktam ezeket.
Nagy vonalakban felfedezhető a Droid és az Alma ősök befolyása, de nem mondanám, hogy fajtatiszta vagy egyenesági rokon lenne, megvannak a saját evolúciós mérföldkövei.

small2 small3

Röviden: divatos, gyors, megbízható, szép… Mindez úgy, hogy nem tért le a klasszikus Blackberry érzésvilágtól: “Én egy komoly üzletember vagyok”.

Kiváló presztizstelefon, mely nem csupán megjelenésileg, de tartalmilag is nagyon megéri.
Az én véleményem az, hogy ha most keresnék telefont magamnak, bizonyosan a Blackberry Z10 lenne a kiszemelt áldozat.