fbpx
Nyomj Entert

Minden évben Bogyólé! | Vylyan Pincészet

A fiatal grafikusok Behance-projektjeit és Instagram-oldalait böngészve újra és újra találkozunk a Bogyólével, a Vylyan Pincészet borával, amely az immár tizenhatodik éve futó címketervező pályázatnak köszönhetően minden évben megújult köntösben jelenik meg a boltok polcain. Az eddigi nyertes címkékből és az idei pályamunkákból szemlézünk!

A Vylyan pincészet nem titkolt vágya, hogy a bor és a művészet évezredekre visszatekintő kulturális kapcsolatát erősítse. Ezt támogatja Bogyólé-pályázatuk is, amelynek célja, hogy megjelenési lehetőséget biztosítson a pályakezdő alkotóknak.

A címketervező pályázatra kezdetben csak a Pécsi Egyetem és a Pécsi Művészeti Gimnázium hallgatói jelentkezhettek, majd három évvel ezelőtt nyílt meg a lehetőség az ország többi művészetoktatási intézménye előtt is. Ma már a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Egri Eszterházy Károly Egyetem, a Soproni Egyetem, a KREA Design Iskola, a VISART Művészeti Akadémia, a Kaposvári Egyetem és a Corvina rajziskola jelenlegi és volt hallgatói pályázhatnak harminc éves korukig. A pályázatot az intézmények olykor be is illesztik a tanrendjükbe, így egy évben gyakran több mint kétszáz pályamunka érkezik be.

És hogy mi is az a Bogyólé?

Maga a Bogyólé elnevezés a bor karakterére és az elkészítési eljárás francia nevére utal: a Bogyólé a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora, amely a franciaországi Beaujolais Nouveau borkészítési hagyományait követve készül. Ennek finom, könnyű, gyümölcsös nedű az eredménye. A pályázók gyakran éppen ezeket a jellemzőket, azaz a bor frissességét és a beszédes nevet veszik kiindulási pontnak a tervezés során.

A résztvevő intézmények tanáraiból és a Vylyan pincészet néhány tagjából álló zsűri választja ki a három díjazott munkát, amelyek közül a győztes címkéje a Vylyan Bogyólé üvegein és a boltok polcain landol. A közönségdíjas munkára idén is a Vylyan Facebook-oldalán lehetett szavazni.

Az idei kiállítás október 16-án 18:00-kor nyílik a MOME-n, ekkor jelentik be az ezévi nyertes címkét is.

Vylyan Pincészet | Web | Facebook | Instagram
Borítókép: a tavalyi nyertes, Eszteró Anett címketerve

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük