fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Fogarasi Demeter

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, az ösztöndíjpályázat finanszírozásában pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Fogarasi DemeterBiokompozit bútorok – Breeze Chair.


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás sajnos elmaradt. Ezt az eseményt valamelyest pótolva, a már megjelent, nívós katalógust pedig kicsit kiegészítve, „élőbbé téve” nyolc héten át mutatjuk be most nektek őket és projektjeiket.


Fogarasi Demeter Ipari termék és formatervező mérnökként végzett a BME-n, majd a MOME bútortervező szakirányán szerezte mesterszakos diplomáját, amely után négy évig a Planbureau Design Studionál dolgozott, ahol főként kiállítások, koncepció bútorok és egyedi megoldások fejlesztésével foglalkoztak. Ezzel párhuzamosan, a studiójukból kinőtt Logifaces-nél volt Business Developer, miközben sörfőző gépet és babakocsit is tervezett egy svájci startup-nak.

A bútortervezés számára a designnak az az ága, ahol maximálisan kiélheti a kreativitását, ezért igyekszik a munkáit emocionális oldalról is megközelíteni, és nem csak a hagyományos értelemben vett használati funkcióra koncentrálni. Első nagy sikerét 2014-ben, a Pinsofa bútorával érte el a Stockholm Furniture Faire-en, amelynek köszönhetően számos neves külföldi magazinban írtak róla. Azóta is több neves kiállításon vett részt, itthon és külföldön egyaránt; köztük a Magyar Formatervezés Díj és a VITRIN Budapest tárlatain, illetve tavaly a S/ALON Budapest-en is bemutathatta munkáit.

Motiváció, támogatás, keretrendszer

A tervező 2019-ben már második alkalommal nyerte el a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat, amely lehetőséget adott számára egy újabb projekt megalkotására. „A program – az anyagi segítség mellett – megfelelő motivációt, támogatást és keretrendszert is nyújt a szakmai tervek megvalósításához. Természetesen ilyenkor is adódnak nehézségek, alkotói válságok, kivitelezési problémák, de igazából ezek amúgy is szükséges velejárói egy-egy tervezési folyamatnak, ráadásul a megoldások teszik igazán izgalmassá az egészet. Az elmúlt félév még inkább megerősítette bennem, hogy célszerű és hasznos a bútortervezéssel foglalkoznom, így mindenképpen szeretném tovább bővíteni a szakmai portfóliómat ezen a téren is. Az ösztöndíj számomra egyértelműen egy olyan lehetőség, amivel feltörekvő tervezőként érdemes élni, illetve kár kihagyni” – mondta el Demeter.

A pályamunka – Biokompozit bútorok

Fogarasi Demeter egy olyan hazai vállalkozással fogott össze új székkollekciója megtervezése során, mely a PLA néven ismert lebomló műanyag felhasználási módjaival kísérletezik. A tervező célja egy olyan, műszaki alapokon nyugvó, a hagyományos ipari formatervezés szempontrendszere mentén kifejlesztett, lehetőleg sorozatgyártásra alkalmas szék megalkotása volt, amely kortalan eleganciájának köszönhetően bármilyen enteriőrben megállja a helyét, ugyanakkor egyedi karaktere és anyaghasználata révén versenytársaitól jól megkülönböztethető. 

„A Breeze Chair egy 100%-ban lebomló biokomozitból készült szék, aminek formavilágát a Meshlin Zrt.-vel közösen fejlesztett anyag inspirálta.”

A koncepció teljes mértékben a Meshlin Composites Zrt. által használt technológiára épül – a tervező első feladata az anyaggal való kísérletezés volt. Egy olyan, mechanikailag megfelelő tulajdonságokkal bíró kompozitanyagot szeretett volna létrehozni, amelyből termoformázással bútoripari termék készíthető. A formakísérletek során létrejött székprototípus emocionális szinten is hatásos, hiszen az új anyag jellegét igyekszik kiemelni – erre utal a szék oldalán végigfutó finom hullámvonal is –, ugyanakkor funkcionálisan minden követelményt teljesít, az anyag merevségét és rugalmasságát egyaránt kiaknázva.

„A megvalósult szék egyszerű, finom gesztusokkal fejezi ki a létrehozott anyag tulajdonságait, mechanikai és emocionális szempontból egyaránt – ezek egybecsengése teszi teljessé a koncepciót.”

A széktámla rugalmasságának köszönhetően kényelmesebb ülést biztosít a használójának. A szék anyagának külső rétege tetszőlegesen választható szövet. Az alapanyag-gyártás során, változtatható rétegrend kialakításával, egy újszerű kárpitos módszert hoztak létre, ami nem igényel külön munkafolyamatot egy kárpitozatlan változat gyártásához képest. A külső „textile touch” réteg már a laminálás során rákerül az anyagra, ami a termoformálás során a belső szerkezeti réteggel együtt veszi fel a kívánt formát.

Demeter távlati célja, hogy a különböző ülőfelületek, kárpitok, lábmegoldások kombinációja révén egy olyan moduláris rendszert hozzon létre, amely a lehető legtöbb felhasználási módhoz adaptálható, és amely akár egy későbbi termékcsalád első tagja is lehet.

Fotók: Demeczky Mihály

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük