fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE I Kovács Ágnes

2018-ban hét fiatal tervező vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amely során megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai terveiket. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Kovács Ágnes – Lakáskiegészítők növényi cserzésű bőrből.

Szakmai út

„2014-ben diplomáztam a MOME Divat- és textiltervezés mesterképzési szakán. Az AGNESKOVACS márkát még az egyetemi évek alatt, 2012-ben indítottam útjára. A diplomamunkámmal megnyertem a Gombold Újra! Divat a magyar pályázat Newcomer kategóriáját. Egy évvel később, 2015-ben aztán megtörtént az AGNESKOVACS pozicionálása dr. Dura Mónika segítségével, akivel azóta is együtt dolgozunk a márka fejlődésén. Ugyanebben az évben indult el a webshopunk is. A táskáink megtalálhatók többek között Dubaiban, Taiwanon, Kínában, az USA-ban és Szingapúrban, a Red Dot Múzeum Shopjában.”

Az ösztöndíj

„Már egy ideje gondolkodtam rajta, hogy jelentkezem az ösztöndíjra, aztán végül tavaly jött el valahogy az ideje, hogy meg is lépjem. A táskáinkra több olyan visszajelzés érkezett az évek során, hogy szoborszerűek, és megállnák a helyüket akár egy-egy enteriőrbe helyezve is. Ebből kiindulva kezdtem el lakáskiegészítőket tervezni, készíteni bőrből.

Az ösztöndíj féléve fontos időszak volt, nagyon hasznosak voltak a konzultációk – sikerült egy olyan kollekciót létrehozni, amely alkalmas többféle funkciójú tároló létrehozására, és így elindulhatott a márka új vonala, az AK HOME, immár lakáskiegészítőkkel.”

A pályamunka

Lakáskiegészítők növényi cserzésű bőrből

„Általában a tárgyakat egy lapból hajtom ki, vágások és merevítések segítségével. Ez adta most is a kollekció alapját. Nagy hangsúlyt fektettem az alapanyag kiválasztására. Mindenképpen növényi cserzésű bőrt szerettem volna használni. Ez az a bőrtípus, amelynek a felülete az idő múlásával leginkább patinássá válik, megjelennek rajta a szokásainkhoz, életvitelünkhöz kapcsolódó sajátosságok, emlékek – ezzel erősítve a személyes kötődést. A felületi változások mellett fontos, hogy a bőr kikészítése során nem használnak semmilyen káros anyagot, így nem szennyezik a környezetet. A tárolók elkészítésénél nagy szerepet kapott a kézi varrás, amely fixálja a lendületes formákat. A kollekció jelenleg 7 darabból áll, /többféle méretű és magasságú tároló, kosár és tálca – és ez persze bármikor bővíthető.”


A 2018-as ösztöndíjasok pályamunkáit bemutató Moholy EXTRA kiállítás 2019. április 26-i záró eseményén kihirdették az idei ösztöndíjasokat; a 2019. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat elnyert alkotók tehát: Fogarasi Demeter (Biokompozit bútorok), Lévai Zsófia (R_O_M_P projekt), Mayer Kitti (A design intézményrendszerének kialakulása és működése a hetvenes évek közepétől a rendszerváltást követő évekig (1975-1991), Oravecz Júlia (Living. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért), Szalai Veronika (KUBUS 2.0 játék valós és virtuális mintázatokkal), Temesi Apol (RAW FICTION – a textilipari maradék új dimenziója), Veres-Veszprémi Lili (Nesting), Zalavári Fruzsina (Vonal materiál – Divatékszer porcelánul). Gratulálunk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük