fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE I Szabó Dóra

2018-ban hét fiatal tervező vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amely során megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai terveiket. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Szabó Dóra – FényFém minta – textilkollekció.

 

Szakmai út

„2014-ben Festett-nyomottanyag tervezőként végeztem a Budapesti Kommunikációs- és Üzleti Főiskolán, mai nevén, Budapesti Metropolitan Egyetemen, majd 2017-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fejeztem be a tanulmányaimat Divat-és Textiltervező mesterszakon.

A MOME hallgatójaként volt alkalmam kiutazni a frankfurti Heimtextil szakvásárra, ahol beleláthattam a Designer Hall működésébe – itt zajlik a mintatervek értékesítése; a minta, mint önálló termék jelenik meg. Annak víziójaként, hogy a jövőben saját standon, önálló stúdióval jelenjek meg egy ilyen vásáron, pályáztam a 2018-as Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjra, hogy megvalósítsam első önálló mintaterv kollekcióm.”

Az ösztöndíj

„Az ösztöndíjprogram ideje alatt újra intenzív tervezői munkát végezhettem, mely visszaidézte az egyetemi környezetet. Számomra nagyon hasznosak voltak az időközi konzultációk és beszélgetések, amelyeken visszajelzéseket kaptam a projektemmel kapcsolatban. Az ösztöndíj továbbá segítséget adott, hogy elindítsam a saját vállalkozásomat, amelyben grafikai tervezéssel és mintatervezéssel foglalkozom.

Azoknak ajánlanám a programot, akik úgy érzik, az egyetem után még szükségük van támogatott körülményre terveik megvalósításához. Az ösztöndíjprogram egyfajta hidat képez az egyetem és az önálló szakmai lét között, ezért akár friss diplomásoknak is kiváló lehetőség.”

A pályamunka

FényFém minta – textilkollekció

„A program során egy hatvan darabos mintakollekció készült, ahol az inspirációt tekintve a minták két főbb csoportra rendezhetők úgy, mint természeti és városi fények/fényélmények. A teljes kollekció további 5 kisebb (3 természeti, 2 városi) 12 darabos kollekcióra osztható.

A minták tervezése során a fény grafikai megjelenítésével foglalkoztam, egyszerű grafikai elemekkel dolgoztam; pontokkal és vonalakkal. A vonal ritmusára épülő egyes mintaelemek lépték variációja, sűrűsége határozza meg az egyes minták irányultságát és megjelenését. A pontokból épülő mintatervek esetében a pontok mérete, és az egyes kis elemek csoportba rendezési elvben megjelenő rendszeressége alakítja ki a minta építkezési módját.

Hatvan darab papír print mellett készült 12 nyomott-anyag is. A nyomatok kézi szitanyomással készültek, melyhez a mintákat grafikailag raszterpontokra bontottam, megtartva a színátmenet adta hullámzó ritmikus mintázatot. Az alapanyag egy réz-galvanizált textil, melyre arany és különböző színjátszó fémes texmetál fólia került.

Az ösztöndíjprogram után a MOME meghívásos pályázatában volt alkalmam az idei Heimtextilen két másik volt hallgatótársammal kiállítóként szerepelni és bemutatni az ösztöndíjas projektemet. A szakvásáron több érdeklődőm is volt, és sok pozitív visszajelzést kaptam a munkámmal kapcsolatban.”

 


A 2018-as ösztöndíjasok pályamunkáit bemutató Moholy EXTRA kiállítás április 26-i záró eseményén kihirdették az idei ösztöndíjasokat; a 2019. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat elnyert alkotók tehát: Fogarasi Demeter (Biokompozit bútorok), Lévai Zsófia (R_O_M_P projekt), Mayer Kitti (A design intézményrendszerének kialakulása és működése a hetvenes évek közepétől a rendszerváltást követő évekig (1975-1991), Oravecz Júlia (Living. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért), Szalai Veronika (KUBUS 2.0 játék valós és virtuális mintázatokkal), Temesi Apol (RAW FICTION – a textilipari maradék új dimenziója), Veres-Veszprémi Lili (Nesting), Zalavári Fruzsina (Vonal materiál – Divatékszer porcelánul). Gratulálunk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük