fbpx
Nyomj Entert

Mozik a keleti blokkból

Nyersbeton, monumentális, robusztus formák, némi szürkeség kilátástalan hangulattal keveredve: ezek a szocialista modernista moziépületek olyanok, mintha egy sci-fibe csöppentünk volna.

ROSSZIJA SZÍNHÁZ
Moszkva, Oroszország | J. N. Severdajev, D. S. Solopov, E. Hadkinszki | 1961

A szovjet filmek a filmtörténet fontos részét képezik, így talán nem is véletlen, hogy a monumentális és impozáns Rosszija Színház Oroszország és Európa legnagyobb mozijának számított, amikor 1961-ben megépült. Eredetileg a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál helyszínéül szolgált. Jellegzetességei közé tartoztak a világító üvegfalak és a vörös szőnyegekkel díszített betonlépcsők, amelyeken számos szovjet filmikon megfordult. A Szovjetunió bukása után a Rosszija Színház is hanyatlásnak indult, mígnem 1997-ben az orosz KARO Film elnevezésű filmvállalat tulajdonába került, amely Puskinszkij névre keresztelte az épületet. 2011-ben a DuPont építésziroda felhívását követően számos futurisztikus átalakítási terv született a mozi megújítására, egyelőre azonban a munkálatok még váratnak magukra: a volt Rosszija Színház bár még mindig működik, ma már árnyéka önmagának.


OKTYABR MOZI
Minszk, Fehéroroszország | Valentin Malisev | 1975

Fotó: Stefano Perego

Az 1975-ben épült Oktyabr (jelentése „október”) mozi épülete az elismert Szergej Eisenstein által rendezett, szintén Oktyabr címet viselő filmjéről kapta nevét, amely az Októberi Forradalom eseményeit dolgozza fel.

Az épület megjelenését kagylóhéj mintázatú homlokzata és hengerszerű formája teszi karakteressé, amely egy téglalap alakú földszinti résszel válik teljessé, a mozi fő előadóterme pedig egy robusztus lépcsőn át közelíthető meg. A modernista építészetre jellemzően az Oktyabr betonfalakat kapott, amelyek a mozi bejáratánál beszűkülnek, felfedve az épület üveghomlokzatát. Bár ma már kevésbé számít népszerű létesítménynek, a mozi tetején helyet kapó tucatnyi apró fény még mindig vonzó hangulatot áraszt.


ROSSZIJA MOZI
Jereván, Örményország | Artur Tarkanyan, Spartak Kacsikjani, Hracsik Pogosjan | 1975

Fotó: Stefano Mayno

Az egyik legfontosabb szovjet kori emlékműnek számító Rosszija mozi 1975-ben épült és Örményország legnagyobb mozijának számított – az épületet megalkotó Artur Tarkanyan, Spartak Khacsikjani és Hracsik Pogosjan építésztrió az ország legismertebb modernista épületeinek megtervezéséről vált híressé. A mozi szerkezetét a környező utcák fölé ívelő betonvitorlák határozzák meg, amelyek az örmény hagyomány fontos helyszínének számító Ararát-hegy két csúcsát hivatottak szimbolizálni.

Az épület az 1990-es években kezdett feledésbe merülni, majd később a piaci kereskedők otthonává vált, idővel bevásárlóközponttá alakították. A 2018-as örmény „bársonyos forradalmat” követően a Kulturális Minisztérium arra törekedik, hogy a Rosszija mozi felkerüljön az ország védett örökségeinek listájára.


KOZMOSZ MOZI
Zsitomir, Ukrajna | Vaszil Mikityenko | 1987

Fotó: Mikola Sljusar

A Kozmosz mozi épülete Vaszil Mikityenko tervei alapján 1987-ben Ukrajna nyugati részén, Zsitomir városában épült meg. Homlokzatát kék és zöld árnyalatokban pompázó, lenyűgöző modernista mozaik fedi, amely Olekszandr Kostyuk művész vázlata alapján készült. Ahogy elnevezése is utal rá, a mozaik mintázatának kialakítása az űrkutatás témája köré épül. Míg legtöbb művész a téma magasztosságát hangsúlyozta, Kostyuk kerülte az emberi alakok ábrázolását, inkább görbe vonalak és monokróm tónusok segítségével érzékeltette az univerzum végtelenségét. A Kozmosz mozi nem csak építészetileg jelentős, hanem a Szovjetunió utolsó éveire jellemző attitűd átalakulására is reflektál.


ARMAN MOZI
Almati, Kazahsztán | Alekszander Korzsempo, Innokentyij Slonov | 1968

Fotó: Philipp Dipl

Az Arman Mozi az „első almati modernista építészként” emlegetett Alekszander Korzsempo tervei alapján készült 1968-ban. Története nem indult zökkenőmentesen: a pletykák szerint az épület felavatásának napján a buldózerek nem messze álltak a mozitól arra az esetre, ha a város közigazgatása mégsem lenne elégedett kialakításával. Szerencsére a hatóságoknak tetszett az épület, így a mai napig meg tudjuk csodálni.

Monumentális és egyedi építészeti elemei az oldalhomlokzatain kialakított domborművek. A keleti „Tudomány” homlokzaton űrmotívumok kaptak helyet – a szovjet tudomány fejlődését és előrehaladottságát jelképezve. A nyugati oldalán található „Október” homlokzat az októberi forradalom győzelme előtt tiszteleg. Belterében a különböző mozitermek mellett egy buja növényzettel ellátott, fedett terasz és egy szökőkút is helyet kapott. Annak ellenére, hogy a Szovjetunió összeomlása után átmenetileg éjszakai szórakozóhelyként működött, ma már ismét moziként funkcionál.


A cikk a The Calvert Journal és az Arch Daily, „A keleti blokk építészete: 50 épület, amely meghatározott egy korszakot” (Eastern Bloc Architecture: 50 Buildings that Defined an Era) című cikksorozatának anyagából származik.

Forrás: The Calvert Journal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük