fbpx
Nyomj Entert

Művészi mechatronika

A Bot & Dolly videója alapján egy pillanatra elgondolkoztam a mechatronikai szakirányon, de az egyetemen látottak alapján hamar elhessegettem a naiv gondolataimat a művészet és a robotika közt kialakult kapcsolatról.
Pedig a San Francisco-i Bot & Dolly stúdió pont ezt a lefedetlen területet hivatott szolgálni, ugyanis az automatizált robotikára és filmkészítésre specializálódtak.

small1

small3

A stúdió olyan robotok által vezérelt vizuális installációkat hoznak létre, melyeket kreatív médiumok már most is, de a jövőben biztos, hogy egyre nagyobb számban vesznek majd igénybe. Játékfilmekben, TV hirdetésekben, koncerteken és akár nagyobb művészeti eseményeken is alkalmazható technológia lehetőségei szinte kifogyhatatlanok. Az autógyártásból már évek óta jól ismert technológia Bot & Dolly stúdiónak köszönhetően bizonyítja, hogy más területen is kitűnően alkalmazható.
A most bemutatott ‘Box’ rövidfilm bemutatja azt a szimbiózist, ahol a robotok segítségével a valóság és a digitálisan leképzett tér összeolvad a mozgásban lévő vetített felületekkel.

httpv://vimeo.com/75260457

A kimeríthetetlen technikai és művészi lehetőségek bemutatása ösztönzően hathatnak a visual artist-okra, a stúdiók és a robotgyártók (esetükben limitált fekete KUKA robotok) eladásaira.
“Úgy véljük, ez a módszer óriási potenciállal gyökeresen átalakítja színházi előadások, és adjuk meg az új műfajok kifejezés.”

small4 small5