fbpx
Nyomj Entert

ONDU | Az Instagram őse

Ki gondolná, hogy az Instagrammolt képek világában bárki megpróbálkozna, egy olyan lyukkamerás projektre pénzt gyűjteni a kickstarteren, melynek produktumát lefedi a fent említett program.
Elvis Halilović, az objektív nélküli fotózás kedvelője, szlovén ipari formatervező és asztalos.
Számára az ONDU projekt egy megvalósult álom, hiszen a Kickstarteren kevesebb, mint két nap alatt 10.000 dollárnyi kezdőtőkét sikerült gyűjtenie.
small1
A kézzel készített kis fa kamerák kizárólag minőségi anyagokból készülnek és rejtik magukban a fotózás ősi technikáját. Az ONDU kameracsaládba több méretű szerkezet tartozik. Az alap modell egy 35mm-es kisfilmes gép, 25mm-es gyújtótávolsággal. Ebből hagyományos és panorámaverzió is létezik, majd lépkedünk felfelé a 120-as középformátumtól – szintén két méretben (6×6 és 6×14) – a 4×5” méreten át egészen a legnagyobb, 10,5×14,8cm-es fotópapír befogadására alkalmas gépig.

A felnyitható és kiszedhető elemeket erős mágnessel lehet a helyükre illeszteni. Az exponáláshoz csak annyit kell tennünk, hogy a lyuk elől a takaróelemet elhúzzuk, számoljuk a másodperceket, majd visszazárjuk. A film elkészültét pedig a sötétkamrára bízzuk. Semmi digitális effekt, csak a fotózás ősi élménye.
Ha szükséged lenne egyre, a kickstarteren támogatásért cserébe hozzájuthatsz a kiszemelt modelledhez.
small2
small3
small4