fbpx
Nyomj Entert

„Reagáló építészetet képviselünk” | Varga Noémi (Numbernow), Szelecsényi Balázs és az SA43 társasház

Adott egy változatos adottságokkal rendelkező telek két budai főút között, háromszög alaprajzzal, karakteres lejtővel, valamint egy befektetési célú megbízás társasház építésére. Az építészek előtt álló feladat tehát bőven tele volt kihívásokkal, Varga Noémi és Szelecsényi Balázs azonban nemcsak megugrották az akadályokat, hanem egészen eredeti módon kovácsoltak előnyöket belőlük, a végeredményre pedig a nemzetközi szakmai sajtó is felfigyelt.

A Varga Noémi, a Numbernow stúdió építésze és Szelecsényi Balázs által közösen tervezett SA43 társasházat az Év Legjobb Épülete díjra regisztrálta idén az ArchDaily. A társasházak sorából kiemelkedő, több szempontból is izgalmas épület tehát nemcsak a hazai, de a nemzetközi szakma figyelmét is felkeltette, és ami legalább ugyanennyire fontos, hogy a közönségtől, az olvasóktól is pozitív visszajelzéseket kapott. A projekt kihívásairól, koncepciójáról és társasházakkal kapcsolatos építészi attitűdjéről kérdeztük az egyik tervezőt, Varga Noémit.

A telek változatos adottságai közül melyiket tartottátok a legnagyobb kihívásnak?

A telek tájolása és forgalmas, zajos környezete alakította elsősorban a tömegformát, a lakások térszervezését és a nyiláskiosztásokat is. Mindemellett kihívás volt a telek erős, 45 fokos lejtése is, amitől az Orbánhegyi útról két szinttel magasabbnak is tűnik a ház (a mélygarázs bejáratával együtt), mint a Stromfeld Aurél út felől, ahonnan egészen laposnak tűnik az épület. A háromszög alakú saroktelek a ház egyéb tömegképzését formálta, de a beépítési határvonalak, építménymagassági korlátozások is szabták a tervet. A fenti erős adottságok kölcsönhatásaiból jött létre az épület formája, homlokzatképzése.

A megbízás magas minőségű társasház létrehozására irányult. Hogyan viszonyul a magyarországi társasházépítészet műfajához az épület? 

A megvalósult épület legnagyobb értékének azt tartjuk, hogy bizonyítja: a zömében kommersz, eladásra szánt hazai társasházi piacon mégis lehetséges kiemelkedő építészeti értéket létrehozni. Természetesen ebbe a bizonyítékul szolgáló végeredménybe sok többletenergiát fektettünk be a koncepció meggyőző erejétől kezdve a részletek megvalósulásának kézben tartásáig. A tervezői többletenergia és a megrendelői nyitottság hiányában ez lehetetlen lett volna. Így

nagyon fontosnak tartom a megrendelői szektor megfelelő példákkal történő érzékenyítését és érdekeltté tételét a tartalmilag és megvalósulásban is minőségi építészeti végeredmény eléréséhez. 

A társasház műfajánál maradva: tervezőként mit tartasz a legfontosabb szempontnak, amit figyelembe kell venni egy ilyen lakóépület tervezésekor?

Az adott helyzet határozza meg, mi lesz a legfontosabb szempont vagy szempontok. Ez a koncepció kialakításának szakaszában dől el. Ezért is izgalmas, mi a következő projekt, mert én sem tudom, min fogok majd hónapokat gondolkodni, túl az épület megtervezésén.

A középmagas társasház, mint épületkategória azért is nagyon fontos a városnak, mert a legfenntarthatóbb és a leghumánusabb épülettípus a városlakók számára – különösen a sharing-kultusz küszöbén. Sokkal többet kéne vele foglalkozni az építészkörökben. Jelenleg a befektetők többet foglalkoznak ezzel a valóságban – természetesen a saját szempontjaik szerint –, így többnyire marad a profitmaximalizálás, mint brief, ha nem tudunk win-win alternatívákat nyújtani. Előrébb kéne járnunk kooperatív válaszadásainkkal és nem elutasítani a rosszul beidegződött épülettípust. Ezért is volt számunkra fontos a példa érték elérése, nemcsak az épülettel, hanem a folyamattal is.

Mit gondolsz, mi az épület legfőbb kvalitása, amelynek köszönhetően az ArchDaily-n az Év Legjobb Épülete díj jelöltjeinek listájára került?

Az ArchDaily-n megjelent az épületünk, szerette a szerkesztőség. Ami erre az oldalra felkerül, azt megszavazhatja a közönség az év épületének. Számunkra egy nemzetközi megjelenés azt bizonyítja, hogy elértünk egy nemzetközi színvonalat, ami akár inspirálhatólag is hathat a világ más tervezőire. Ugyanakkor ennek az épületnek a kiemelkedő értéke a hazai épített és építőipari környezet tükrében értelmezhető igazán.

Min dolgoztok jelenleg, és melyek azok a szempontok, amelyeket az SA43 után a jövőbeli projektekbe is átültettek?

Egy újabb épületen dolgozunk együtt Szelecsényi Balázzsal, egészen más jellegű felkérésre. Mindketten szeretjük a változatos szakmai kihívásokat.

Fontos, hogy az építész is nyitott legyen az őt körülvevő világra, ne zárja be magát saját elméletei, ideái cellájába, még akkor se, ha az a biztonság érzetét nyújthatja. Mi inkább reagáló építészetet képviselünk, ami komolyan veszi a helyszínt, az építtetőt, a programot, a szakmai színvonalat és az etikát. Ez nagyon közös bennünk.

Numbernow  | Web  | Facebook  | Instagram

Fotók: Danyi Balázs

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük