fbpx
Nyomj Entert

SkyCycle London

A new yorki High Line Park annyira megihletett egyeseket, hogy egy év végi sörözés során felmerült, hogy Budapesten is építsünk parkot a magasba. Persze jó lenne, de ott nem igazi építésről volt szó, hanem egy már létező struktúra újragondolásáról, tehát már volt valami odafent, csak új funkciót kellett neki találni. Ezzel le is zártuk ezt a kört ankkor és most látom,hogy a gondolat komolyabb helyeken is kicsírázott, méghozzá a Foster + Partners, az exterior architecture és space syntax közös projektjében.

A SkyCycle ötletének lényege, hogy a már létező elővárosi vasutak hálózata fölött egy platform rendszert építenének ki, melyek több sávos bicikli utakként futnak majd közel 220 kilométer hosszan, 200 le és felhajtóval amely 12,000 biciklisnek teszi lehetővé a zavartalan közlekedést, nem beszélve arról hogy a vasutak környékén jellemző barnás/rozsdás területek többségébe talán képes lenne életet lehelni az új infrastruktúra.

Na ezt már el tudnám képzelni Budapesten, és még csak rá sem szorulunk a magasban történő építkezésre a londoniakéhoz hasonló helyhiány miatt. Persze minél grandiózusabb a terv, annál megnyerőbb számunkra is ezért nem akarunk lebeszélni senkit a levegőbe építkezésről, csak jelezzük, hogy nálunk a talajon is lenne tán hely.

foster-partners-london-bike-utopia-designboom02_580x454