fbpx
Nyomj Entert

SUSU Keramika | Interjú Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra alapítókkal

Kézzel készült, egyenetlen felületű, szokatlan formájú és különös figurákat megjelenítő, de mégis letisztult kerámia tárgyak, amelyek között nincs két egyforma darab. A SUSU Keramika jellegzetes arcai már több budapesti helyszínen is fellelhetők (mint a Retrock, Repertory, CikkCakk Studio vagy a Stilshop), de ezúttal a SUSU 2018-ban megnyílt műhelyébe látogattunk el, ahol Asbóth Szaffit és Bodnár Flórát, a márka alapítóit kérdeztük.

 

Két teljesen eltérő szakmai háttérrel rendelkeztek, amelynek metszéspontjaként megszületett a SUSU Keramika márka. Hogyan osztjátok szét egymás között a munkát? Meséljetek egy kicsit a munkafolyamatról: ki, hol tölti be a nagyobb szerepet?

A munkafolyamatunk úgy néz ki, hogy mindent ketten készítünk el: kettőnk ízlése, személyisége és stílusa nagyon hasonló, így egyszerű együtt dolgozni, de pont annyira különbözünk is, hogy mindketten tudunk új ötleteket behozni, illetve inspiráljuk egymást. Erre a harmóniára nagyon odafigyelünk, mert ez adja a legtöbb erőt és a SUSU szépségét is. Szerencsére, amikor az egyikünknek egy kis megerősítésre van szüksége, akkor a másikunk pont olyan hangulatban van, hogy ezt meg tudja adni: ez a mechanizmus a közös munka során teljesen természetesen alakult ki így. Tulajdonképpen adtunk időt magunknak, és ez nagyon kifizetődőnek bizonyult, semmit nem kellett magunkra erőltetnünk, mindketten ráéreztünk, hogy mi az, amit szívesebben csinálunk. Egy dolgot határoztunk el az elmúlt időszakból tanulva, ez pedig, ha egyikünk belekezd egy munkafolyamatba, legyen az hivatalos vagy kreatív, azt ő viszi végig. Közben persze egyeztetünk, de ez egy nagyon jó módszere annak, hogy ne legyenek útközben elfelejtett vagy félbehagyott feladatok, amelyek lebegnek valahol. A munka kreatív része természetesen a legizgalmasabb, ezt 90%-ban együtt, egymás mellett csináljuk. A tervezés, az agyag formázása, a festés mind olyan feladatok, amelyekben folyton kérdezünk egymástól. Olyan is van, hogy az egyikünk elkezdi a tárgyat, a másikunk meg befejezi. Jó ez a bizalom, és tényleg nagy szerencse, hogy ez működhet így közöttünk. Igyekszünk vigyázni rá.

Tárgyaitokban a manualitás, az organikus motívumok, illetve a színvilág teljes összhangban vannak egymással. Jellegzetes motívumként említhető az emberi arc vagy kéz, ami nem csak mintaként, hanem a tárgyak formavilágában is fellelhető. A felsorolt motívumokat a márka védjegyeiként kezelitek vagy szeretnétek majd újakkal is kísérletezni? Mi az, ami inspirál titeket?

Vannak kedvenc motívumaink, a kéz is ezek közé tartozik, de folyamatosan jönnek az új ötletek: rengeteg formát és mintát ki szeretnénk még próbálni. Gyakran előfordul az is, hogy egy-egy minta kicsit máshogy sikerül, mint ahogy szokott vagy a szín lesz kicsit más árnyalatú, ez benne az izgalmas. Minden alkalommal nagy öröm kinyitni a kemence ajtaját. Emellett meg szeretnénk vázákat, nagy tálakat is készíteni, illetve tervezünk egy maszkos kollekciót, amin a saját SUSU arcainkat kombinálnánk mindenféle törzsi, színes mintával.

A kerámia készítésben leginkább talán az utazásaink inspirálnak: éltünk mindketten Indonéziában egy évet, Szaffi hónapokat töltött Indiában és Berlinben, Flóra dolgozott Franciaországban és élt Norvégiában, illetve voltunk együtt Izraelben is. A színek, a természet, az élénk színű házfalak, az egzotikus gyümölcsök, a monszun és a finom európai design boltok mind-mind hatással voltak ránk. Ötleteinket már elég régóta gyűjtjük magunkban, és most végre van egy felület, ahol mindezt kifejezhetjük – az pedig, hogy ez tetszik az embereknek, fantasztikus.

Kerámiáitok akár képzőművészeti tárgyként is értelmezhetők. Ti hogyan gondolkodtok a kerámiakészítésről: mint saját művészeti önkifejeződés vagy mint funkcionális tárgyak létrehozása?

Pont ez az, amit nagyon szeretünk a SUSU-ban: egyszerre mindkettő. Szuper dolog olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek nem sorozat-gyártott termékek, hanem mind egyedülálló és nincs belőle még egy teljesen ugyanolyan. Emellett meg egyszerűbb is így, hiszen nem kell szigorúan tartanunk magunkat egy színhez, egy mintához vagy esetleg formához. Minden kerámiánk más, ugyanis hagyjuk, hogy a véletlen meg a kemencében lévő forróság alakítsa őket. Saját történetük van, minden darab közel áll hozzánk.

A Design Hét 2018 keretein belül nyitottátok meg első közös showroom-műhelyeteket, ahol a KOMOMKA Textile márkával együtt, a SHINE! elnevezésű közös kollekciótokat is bemutattátok. Lesz-e még új SUSU X KOMONKA kollekció? Esetleg gondolkodtok-e más kollaborációkban?

Az említett kiállítás nagyon jó hangulatú volt és szuperül sikerült, de most egy darabig még a showroom alakításával akarunk foglalkozni, ami rengeteg munkával jár. Sok ötletünk van, amit szeretnénk megvalósítani, és szerencsére ketten vagyunk, ami megduplázza az erőinket. Tervezünk még kiállítást, de erről többet egyelőre még mi sem tudunk, illetve várhatók további kollaborációk is. A következő együttműködést a BudapestZine, riso print stúdióval tervezzük, ami nemrég költözött be hozzánk a műhelybe, így a közös munka most kezd kialakulni. Ez a technika nagyon érdekel minket és most minden egyben van ahhoz, hogy ki is próbálhassuk.

Műhelyetek nem csak showroomként funkcionál: milyen jellegű workshopokat, eseményeket szeretnétek majd szervezni a közeljövőben?

Már most szervezzük őket, karácsonyig még lesz egy pár. Kerámiakészítő workshopokat szoktunk tartani felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt, ahol segítünk abban, hogy legyen egy kész tárgya a résztvevőknek. Az agyag formázásától eljutunk egészen a kész kerámia csomagolásáig. A SUSU műhely egy nyitott stúdió, ahol mi is dolgozunk és bárkit szívesen látunk, aki alkotni szeretne.

Hol lehet a SUSU-kat megvásárolni? Tervezitek-e a nemzetközi megjelenést?

Elsősorban nálunk, a SUSU műhelyben, ahova decemberben már több vásárt is szerveztünk, de tartunk még egy last minute karácsonyi vásárt 22-én, ahova várunk mindenkit szeretettel. Sok szép új SUSU került ki a kemencéből az elmúlt két hétben, és a bolt is alakul, úgyhogy aki kíváncsi nézzen be hozzánk!

A legtöbb budapesti design boltban is megtalálhatók a dolgaink, szóval érdemes körülnézni a városban. Saját weboldalunk és webshopunk még nincsen, de ez lesz a következő lépés, amin keresztül pedig elérhetők leszünk külföldön is.

Ha nincs még ajándékötleted az ünnepekre látogass el a SUSU műhelyébe (1027 Budapest, Frankel Leó u. 10), a SUSU karácsonyi vásárra, ahol az alkotókkal is találkozhatsz személyesen. Emellett meg a SUSU Keramika több karácsonyi pop-up vásáron is megtalálható, mint a Projekt Showroom, ahol 2019. december 23-ig, vagy az Ajándék Terminál, ahol 2019. december 30-ig válogathatsz még a különleges kerámia tárgyakból.

SUSU Keramika Instagram

Fotók: Csizik Balázs

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük