fbpx
Nyomj Entert

Sydney-i Operaház rebrand

Az 1973-ban átadott Sydney Operaház talán a világ egyik legismertebb épülete, melyet a dán építész, Jørn Utzon tervezett. Az épület otthont ad, az Opera Australia, The Australian Ballet, a Sydney Theatre Company, valamint a Sydney Szimfonikus Zenekarnak. Az évenkénti több mint 1600 előadáson közel 1 millióan vesznek részt, de ez csak tördedéke az épületet látogató túristák számának ami meghaladja az évi 8 milliót.

utzon Interbrand_soh0motions

Az új arculat célja az volt, hogy a látogatógatókat egy kicsit közelebb hozza az épülethez és annak brilliáns mozgalmas formáihoz. Ez az épület több mint pusztán egy opera és ezt a dinamikusan hullámzó, szelvényezett, eltolásokkal játszó formák csak jobban felerősítik. Ugyan ezt a hatást hivatott tükrözni az új 3D „Utzon” betűtípus is, ami az épület erős, kontúros vonalaival lép kölcsönhatásba és tiszteleg az építész előtt.

Interbrand_soh4

„Kiegészítik egymást és összekapcsolják az összes show posztert és a többi print anyagot az épület formavilágával”, hangsúlyozta az új arculatért felelős sydney-i székhelyű Interbrand.

Jørn Utzon formáit és módszereit alapul véve alkották meg a több mint 30 animációból álló sorozatot, mely „mozgó szobrokat” az Oeraház tetszőlegesen használhat fel a jövőben.

Az animációk mindegyike az épület ikonikus kagyló kupolái körül forog a szó igazi és átvitt értelmében is. Ezekkel a mozgásokkal felfedezhetjük az épület szerkezeti alakjai közti különbségeket, finom összhangban az opera régi új logójával. A tervezők remélik, hogy a jövőben az operaház felhasználja az összes animációs variációt, hiszen mindegyik tükrözi az épület változatos és izgalmas formáit.

A svájci tipográfus Laurenz Brunner, aki saját bevallása szerint rajong a 3D-s betűtípusokért, ennél a munkánál rettegett a végeredmény miatt. A néhol szándékosan nem szimmetrikus karakterek néha Möbius-szalag szerű illúziót formálnak, melyek fizikailag nem lehetségesek, de ahogy Brunner is fogalmaz íme, 3D nyomtatott formában és az árnyékokkal együtt, igenis működnek

 „Összességében, nem tudom, hogy ez a munka közvetlen hatással lesz-e a látogatókra, de az biztos, hogy segít létrehozni egy vizuális kapcsolatot az épület és a kommunikáció között.”

SOH_fontInterbrand_soh2 Interbrand_soh Interbrand_soh3 SOH_font_2