fbpx
Nyomj Entert

Szeptemberben a designé a főszerep – Londonban is: London Design Week 2013

Szombaton, kevesebb mint két héttel a Design Hét Budapest 2013 rendezvénysorozat előtt kezdetét vette a London Design Week, mely 11. alkalommal kerül megrendezésre. A város, ami amúgy is nagy hangsúlyt fektet az innováció és a design támogatására és a design ipar folyamatos fejlesztésére, most egészen szeptember 22.-ig még inkább a design-imádók kánaánjának nevezhető.

A több mint 300 program mellett a London Design Week talán egyik legérdekesebb kezdeményezése, a 2007 óta már hagyománnyá vált ’Landmark Project’, melynek keretében minden évben a város egy-egy közterén ismert építészek által megálmodott  installációk hirdetik a rendezvényt. 2007-ben a Southbank Centre-nél Zaha Hadid fekete beton installációja indította a sort, majd a következő években olyan tervezőkkel és csapatokkal dolgoztak együtt, mint David Adjaye, Ronan & Erwan Bouroullec, David Chipperfield, Amanda Levete, Marc Newson, John Pawson, Keiichi Matsuda, Nendo és Arup.

Idén helyszínnek a Tate Modern előtti teret választották, ahol egy végtelen, 187 lépcsőfokból álló labirintus szerű lépcsőszerkezet biztosít kilátást a Temze folyóra, mely az American Hardwood Export Council (AHEC) közreműködésével készült  és MC Escher szürreális lépcsőszerkezete inspirálta. Egy installáció, aminek a tetejéről beláthatod a várost, és ami a város minden pontjáról látható.

endless stairs_940

dezeen_Endless-Stair-by-dRMM_580
Érdekességként pedig itt van MC Escher eredeti terve:

Relativity

Bár őszintén mondhatom, hogy a mi design hetünk is évről évre egyre színvonalasabb programokat szervez városszerte, egyre nagyobb spetkrumát lefedve a design szakmának, azért egy ilyen installációnak is lenne helye – és közönsége –  a városban. Csak, hogy messzebbre ne is menjek, akár a Sziget Eye helye is installációért kiállt – mert lássuk be, ha maga az óriáskerékről belátható városkép egyesek szerint nem is volt akkora élmény, az építmény maga szerethető részévé vált a városnak.

Ha esetleg pont Londonban járnátok a következő egy hétben vagy csak érdekelnek a további programok és a további külső és belső installációk (mert van még egy pár), akkor katt ide.

És csak azért, hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, a Dezeen magazin a fesztiválhoz külön térképet is készített, ahol programtípusok, dátum és helyszín alapján is rákereshettek a programokra.

Hamarosan itt a mi design hetünk, amiről igyekszünk majd minél részletesebben beszámolni itt a Hype-on!

London Design Week starts on Saturday, less than two weeks before Budapest Design Week 2013 takes place, and is going to be the held the 11th time. The city, which handles innovation and design with great care and a boosting design industry to support continuous improvement, it’s more like a Canaan extended until the 22nd of September. With more than 300 programs on the London Design Week the most impressive is the – almost traditional – Landmark Project, which means there are different installations advertising the event built by known architects throughout the city’s main squares. In 2007, the series began with the Southbank Center’s black concrete installation by Zaha Hadid, in the following years they worked with designers and teams like David Adjaye, Ronan & Erwan Bouroullec, David Chipperfield, Amanda Levete, Marc Newson, John Pawson, Keiichi Matsuda, Nendo and Arup.

This year’s location is the square in front of Tate Modern, where an infinite, 187 stairs high, labyrinth provides excellent sight to the Thames, made in cooperation with American Hardwood Export Council (AHEC) and was inspired by MC Escher’s surreal stairway. One installation, from which you see the whole city, and what is visible from everywhere in the city.

endless stairs_940

dezeen_Endless-Stair-by-dRMM_580
For your curiosity here is MC Escher’s original plan:

Relativity

In my opinion our design week is getting better and better every year and the quality is vastly improving, covering bigger and bigger parts of the local design indurstry, but a installation of this kind would be more than welcome in our city as well. To defend my theory the place of the late Sziget Eye is crying for an installation of the same kind – because let’s face it: if the view was not that impressive from the top of the wheel, the machine itself was a pretty popular and lovable part of the city.

If you happen to cruise in London in the following weeks or you’re just interested in the additional programs or the outdoor and internal installations (because there are a few), then click here.

Just to crank you up a bit more, the Dezeen magazine prepared a map for the festival so you can browse the various programs with dates and locations each.

Soon our design week will commence, we try to provide a detailed feed about it, here on the Hype!