fbpx
Nyomj Entert

Színek és textúrák mesteri játéka | ZAX csokoládé

A csokoládéról sok mindenre asszociálhatunk. Gondolhatunk rá édes önjutalmazásként vagy kedveskedő ajándékként. Lehet izgalmas alapanyag vagy tökélyre fejlesztett végtermék, tekinthetünk rá kísértésként, vagy – mint a ZAX csokoládémanufaktúra alapítói – beteljesült szenvedélyként.

Szöveg: Geiger Bianka

Egy falatnyi bonbon tulajdonképpen összetett kompozíció. Az ember meglátja a kínálatot, majd a színek és minták kavalkádjából választ. A tapintás a második tapasztalás, majd az orron át érkeznek az aromajegyek, melyekről Heston Blumenthal óta tudjuk, hogy ízérzékelésünkhöz szervesen hozzátartoznak. A csokoládéba harapva a vékony burok roppan, ezután érezzük meg a töltelék tiszta, sosem tolakodó zamatát, ami jó esetben úgy működik, mint a parfümök hatása – egymás után bomlanak ki a különböző karakterek.

Hogy ez mennyire magával ragadó tud lenni, annak ékes példája a ZAX története: a történet kilenc tíz – éve egy csokoládé témájú kreatív workshoppal indult, amit Varga Zsuzsa kapott ajándékba a családjától. A nap végén nem pusztán néhány szép bonbonnal és egy kellemes élménnyel távozott, hanem annak érzésével, hogy megtalált valamit, amit régóta keresett. Ezt számtalan otthoni kísérlet és más tanfolyam követte, míg több ezer ajándékba készített bonbon és elégedett visszajelzés után férjével, Varga Ferenccel és a család többi tagjával úgy döntöttek, korábbi építészi karrierjük számára eljött a lezárás ideje, és megszületett a ZAX.

A fő profil az ízesített bonbonok palettája, ezek kaphatók náluk cappuccinóval, gránátalmával vagy épp szicíliai pisztácia-töltettel dúsítva, de különböző bevont drazsék és krémek is kínálatuk részét képzik. Ilyen például a Zsutella, ami 70 %-ban piemonti mogyoróból, mellette pedig organikus kakaóporból és cukorból áll, minden más adalékanyagtól mentesen. Ami minden ZAX-termékben közös, az a prémium – az általánostól eltérően nem belga, hanem olasz és francia – alapanyagok használata, az aprólékos kézimunkával való készítés, illetve a részletek állandó tökéletesítése. A csokoládé a lehető legjobb formájában mutatkozik be, de nem válik elidegenítővé – az alkotók bohém oldalukat a táblás csokoládékban mutatják meg leginkább, melyeket ZAX CHOCOLOR 3D néven árulnak. Ezek a tapintásra is izgalmas darabok játékra hívják a kóstolót, akinek minden érzékszervére szüksége van az értelmezéshez.

A márka nagyon fiatal, az első üzlet 2019 októberében nyílt Komáromban, Szlovákiában. A bemutatkozást hamar zajos siker és egyre növekvő érdeklődés kísérte, többek között Magyarországról is. A szakma is hamar elismerte őket: első próbálkozásként ezüstérmet hoztak el a 2020-as Academy of Chocolate Awards-on a passiógyümölcsös pralinéval, az International Chocolate Awards világversenyen pedig két bronzot érdemeltek ki a málnás és a sós-karamellás változatokkal. A budapesti, Sas utcai mintabolt a második üzlet, amivel egy álom vált valóra, hiszen a csokoládék így a műhelyet elhagyva illusztris, a minőséghez illeszkedő showroom-teret kaptak az V. kerületi műemlék épületben. Az üzletnek fontos része a Taittinger champagnekínálata, ami organikus egészt alkot a ZAX termékeivel, hiszen a pezsgők nem pusztán az ünnepi alkalmakat teszik még különlegesebbé, de a csokoládékat is inspirálják. 

Bár tűnhet másként, a ZAX a mai napig kis családi vállalkozásként működik, ahol a „kevesebb néha több” elvét követik – már csak a létszámban is, hiszen minden bonbon négy szakember két napi munkájának gyümölcse. Legyen kevés az alapanyag, de az hibátlan, legyen letisztultabb ízvilág, de a prémium kategóriából. Izgalmas látni, hogy az építészi, belsőépítészi attitűd könnyedén tetten érhető a mértani formák iránti vonzódásban. A színekkel való játék is tudatos, a bonbonok esetén például finom utalásként kódokat használnak – például sárga pöttyök a mogyorós ízt jelölik –, a dobozok pedig letisztultan fehérek, hogy semmi se vegye el a figyelmet a csokoládéról.

A műhelyre festőműhelyként tekintenek, ami a szabad alkotás tere. A művészeti párhuzam egyébként más esetekben is hangsúlyos, például a budapesti üzletben helyet kapott egy üveginstalláció, amelyet Kohut-Görömbei Luca üvegtervező művész készített: az üvegformák törékeny finomsággal idézik meg a bonbonok alakját, miközben átengedik magukon a fényt, így a világításnak megfelelően dinamikus, színes árnyjátékot mutatnak be a falon.

A ZAX néhány hónap alatt a hazai csokoládémanufaktúrák meghatározó tagjává vált, ám ki is tűnik onnan. A termékek megvásárolhatók webshopjukban, valamint a Sas utcai üzletben. Egyedi megrendelésre is van lehetőség, ekkor a csapat megtervezi a megrendelő igényeire szabott íz- és színharmóniákat, csokoládéra hangolva. Ha karácsonyra szeretnétek, siessetek!

ZAX | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük