fbpx
Nyomj Entert

Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura

Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a keskeny téglaház két ötfős család otthonaként működik – ráadásul nagyon is jól.

Ljubljana Rožna Dolina kerülete az 1930-as évekig a szlovén főváros egyik legelőkelőbb villanegyedének számított. Ezt követően számos átalakuláson ment keresztül: először olcsóbb, alacsonyabb színvonalú lakóházak jelentek meg benne, melyek idővel gondozatlan kertekkel és kaotikus hozzátoldásokkal bővültek. Ezt követően, a szocialista érában társasházakkal próbáltak a negyedet ismét élhetőbbé tenni, ez a re-urbanizációs folyamat pedig ma is zajlik.

A fentiekből kiderül, milyen vegyes képet mutat a kerület. Ez a sokféleség azonban nem hátráltató tényező, hiszen olyan új épületek létrejöttét teszi lehetővé, mint az Arhitektura építész iroda által tervezett Double Brick House.

A keskeny telken elhelyezkedő épület rövidebb oldala mindössze hat méter széles. Ezt harminc méteres hossza és kilenc méteres magassága ellensúlyozza: a ház három emeletes, mind a két benne lakó családnak 170 négyzetméternyi élettér áll a rendelkezésére.

Kívülről elsődlegesen textúrája határozza meg az épületet. A homlokzatot sötétbarna tégla borítja, az ablakok a két hosszanti falon különböző ritmusban váltják egymást. Ez, és a nyitott-zárt terek váltakozása játékossá teszi a rövidebb oldalról tömbszerűnek látszó épületet.

Arhitektura | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük