fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS I Kedvenc szlovák márkáink vol.2

Különösen aktuális mostani válogatásunk, ugyanis június elején zajlik a Bratislava Design Week, amire legszívesebben mi is átruccannánk a szlovák fővárosba. S hogy mi minden van ezen túl a szomszédban? Porcelánba zárt hegycsúcsok, vicces zoknik és totálrojál bőrcsukák. És persze, a csehszlovák hagyaték is befigyel itt-ott.

 

Bratislava Design Week

A szlovákok június elején tartják saját design hetüket, amiről nekünk sem érdemes lemaradnunk. A Bratislava Design Week június 6-9. között zajlik majd: a négynapos rendezvény ideje alatt szlovák, cseh és nemzetközi tervezőkkel találkozhatunk. Köztük lesz például Marlene Huissoud francia designer, aki kísérleti bútordarabok tervezésével foglalkozik, munkáit kiállították már a Victoria and Albert Múzeumban, a Pompidou Központban és a bécsi MAK-ban is. A különleges Coccoon szekrényt mindenképp érdemes tőle megjegyeznünk. Maria Cristina Didero is ott lesz Pozsony óvárosában: a Milánóban élő újságíró és kurátor a DOMUS és a VOGUE Italia magazinok szerkesztésében vett részt, a design hét közönségének ezúttal a vegán designról tart majd előadást. Ez, és még sok minden más június elején, Pozsonyban. Úgyis jön a Pünkösd, ugorjatok át egy hosszú hétvégére a szomszédokhoz!

Fusakle

Hát, ha valamit, akkor ilyet tuti be kell szereznetek, ha Pozsonyban jártok és nem szeretnétek gáz szuvenírrel hazatérni. A Fusakle brandet éppen ezzel a céllal hozták létre, hiszen kicsi, praktikus ajándéktárgyról beszélünk, ami ráadásul még vicces is. A márkanevükből már kitalálhattátok, hogy fuszeklik, vagyis zoknik tervezésével és gyártásával foglalkoznak: a simán mókás darabok mellett találunk valóban egyedülálló, csehszlovák példányokat is. Az egyik legnépszerűbb a mesefigurás kollekciójuk: ez különösen szívmelengető számunkra, kiváltképp a Deduško Večerníček ihlette példány. Azoknak, akik nem az egykori Csehszlovákia területén nőttek fel, elmondjuk, hogy Deduško Večerníček olyan a szlovákoknak, mint a magyaroknak a TV Maci: esténként ez a subás fickó és fehér kutyája „konferálták fel” az esti mesét. Akik ebben a nosztalgikus érzésben nem tudnak velünk osztozni, azoknak ajánljuk a városi kollekciót, amelyben Pozsony, Kassa és Prága ikonikus épületei bukkannak fel. A zoknik nemcsak jópofák, de kényelmesek is, s ami az anyagösszetételt illeti: 92%-ban pamut lábbeliről beszélünk (nyomokban a kellő rugalmasság érdekében elasztánt és poliamidot is tartalmaz). Konzervben is kaphatók!

Lucia Kováčiková

A gyermekkor emlékeiből, az emberi kapcsolatokból merít inspirációt Lucia Kováčiková porcelán tárgyai megalkotásakor. A fiatal designer 2014-ben diplomázott a pozsonyi képző- és iparművészeti főiskolán, s már az egyetemi évek alatt beválogatták munkáit több cseh és szlovák design kiállításra, 2015-ben pedig a szakma egyik legrangosabb eseményén, a The New York Ceramics & Glass Fair-en is bemutatkozhatott. Ma már egy hatszáz lelkes kis faluban készíti egyedi kerámiáit, saját műhelyében. Mi akkor figyeltünk fel rá, mikor a Designum egy régebbi számában megpillantottuk ’Falling in love’ fantázianévre keresztelt vázakollekcióját. Az ’On Mountain’ láttán pedig ténylegesen szerelembe estünk: a hegycsúcsokat formáló, márványos felületű „kupakokon” itt-ott megcsillan egy-egy arany pigment. Igazi ékszerdoboz! Mindemellett Luciának van egy almárkája is, a KL/minilab: itt olyan limitált kiadású ékszereket, mindennapi használatra szánt tárgyakat találunk, amelyeket mi is jó szívvel elfogadnánk. Például a ’Deliciously’ készlet játékos kávéscsészéit.

 

KOMPOT

A KOMPOT sztorija eléggé mókás. Az alapítónak, Peter Hajdinnak volt egy Komplot névre keresztelt reklámügynöksége, de az ügyfelek folyton félreértették a cég nevét, és legtöbbször így szóltak a telefonba: „Halló, Kompót?”. Tisztára, mint Kern András egykori kabaréjában, amikor a levehető ajtós NDK-s turmixgépet keresik, ugye emlékeztek? Szóval, ebből az egyszerű hétköznapi félreértésből született meg a KOMPOT márka: elsőre 300 darab vicces, feliratos, befőttes üvegbe csomagolt pólóval indítottak egy nyári fesztiválon, ahol pillanatok alatt elkapkodták az összeset. A kezdetekkor még az ügynökség irodájában szabadítottak fel néhány négyzetmétert, majd önálló üzletet nyitottak és elindították a webshopot is. Később bővítették a kínálatot és saját termékeiken túl elkezdték forgalmazni más szlovák design brandek cuccait is. Humor, irónia és minőség – ezen a tengelyen határozzák meg magukat, s most már nemcsak pólókra, de vászontáskákra és telefontokokra is rákerülnek vicces felirataik. Ilyen például az egyik kedvencünk, a „Mám čas každý piatok”, vagyis „Péntekenként ráérek” pólójuk, amit mi is szívesen beépítenénk a ruhatárunkba (már ha péntekenként ráérnénk). Sokat merítenek a csehszlovák örökségből: a régi 10, 50 és 100 koronás bankjegyek felsőruházatra és vászontáskra kerültek, és a pozsonyi metró átadásának 45. évfordulója alkalmából is terveztek grafikát telefontokra, pólóra.

 

Curious Leather Crafts

Na, még egy ilyen tuti nem jön szembe veled az utcán! Mikor ráakadtunk a Curious Leather Crafts vadító bőr csukáira, rögtön Anna Zaboeva márkája, a Pleasemachine jutott eszünkbe (milyen kár, hogy már nincs). „Az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas cipőket viseljünk” – vallják, s ezzel mi is egyet tudunk érteni. A kínálatban főképp klasszikus oxford fazonok szerepelnek, de találunk magasszárú bakancsot és könnyű, bebújós surranót is. Az utóbbi időben bőr táskákkal is bővítették a termékpalettát, így már nem is lehet kérdés, hogy a cipőnkhöz megtaláljuk a tökéletesen passzoló kiegészítőt. A lábbelik megrendelésre készülnek, a vásárló elképzelései alapján. Nem csak nőknek!

 


Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük