fbpx
Nyomj Entert

Vidd haza a várost

Az aprólékosan kidolgozott grafikáiról, térképeiről híres csapat, az Urban Sidewalker idén nyáron nyitotta meg saját boltját a Károly körúton. Az alapítók az indulásról, egy-egy térkép különleges részleteiről és a turisták kedvencéről is meséltek nekünk. Interjú Egri Balázzsal és Révay Mátéval.

Egy történész és csomagolás designer, illetve egy pszichológus miért kezd bele egy budapesti térképekkel, grafikákkal, szuvenírekkel foglalkozó vállalkozásba? Gondoltátok volna az elején, hogy ilyen sikere lesz? Mennyire volt tudatosan felépítve?
– Az indulásunkat nem előzte meg tudatos tervezés: volt egy jó ötlet, ami aztán tetszett az embereknek, így megszületett az Urban Sidewalker, amit már igyekszünk tudatosan építgetni. De sokkal inkább érezzük magunkat népmesei figurának, akik elmennek szerencsét próbálni és bíznak benne, hogy sikerrel járnak. Az elmúlt négy évben persze sok tapasztalatot szereztünk és sokat tanultunk, de nagyon jó visszatekinteni a kezdetekre.

Milyen technikával készülnek a képek? Mennyi időt vesz igénybe egy-egy grafika elkészítése? Madártávlatból mutatják a várost. Mennyire használjátok a Google Maps-t vagy az egyéb drón-fotókat?
– A grafikáknak az alapja mindig egy kézzel készült tollrajz, ezt aztán számítógépes technikával színezzük, úgy nyerik el végső formájukat. Természetesen használjuk ezeket a felvételeket, nagyon sokat segítenek, hogy áttekintsünk egy várost, illetve a fontos részletek is könnyebben lerajzolhatóak fényképek segítségével. A nagyobb grafikák elkészítése körülbelül három hónap, ha Balázs mással nem foglalkozik, míg a kisebb grafikák körülbelül egy hét alatt vannak meg.

Minden egyes rajz tele van apró részletekkel, utalásokkal, amelyeket elsőre lehet, hogy nem is veszünk észre. Melyik a ti kedvencetek?
– Az Óbuda grafikán például sok ismerős, barát és családtag szerepel, talán azon van a legtöbb rejtett szereplő, de majdnem minden képre sikerül rátenni valakit, akihez szorosan kapcsolódik az adott hely. A kezdetekre való utalás emlékezésként, például az egyik képeslapon a Gozsdu udvar környékén felfedezhetőek vagyunk, ahogy visszük a displayt egy vásárba.

A térképeitek és egyéb termékeitek amúgy jól tükrözik azt, hogy ti merre kalauzolnátok el egy Budapestre utazó külföldit? Vagy: szerintetek van olyan hely a városban, ami még nem olyan felkapott, de mindenképpen érdemes lenne arra, hogy megismerjék?
– Ez egy igazán nehéz kérdés. Részben lefedik a rajzok azokat a helyeket, amelyeket megmutatnánk az idelátogatóknak, de vannak olyan helyek, amelyek nehezen ábrázolhatóak és ezért kimaradnak.

Budapest mellett Bécs, Prága, Berlin, London térképeitek is vannak. Ezek elkészítésénél kéritek ott élő ismerősök, barátok segítségét? Vagy saját élményekből inspirálódtok?
– A saját élményeink inspirálnak bennünket, de örülünk, ha érkezik egy ötlet valakitől, valahonnan.

Van nálatok egyedi megrendelési lehetőség is. Mi volt ez eddigi legérdekesebb megbízásotok? Volt olyan, amit később beemeltetek a termékeitek közé?
– Azt hiszem, mondhatjuk, hogy szívünk csücske a tavaly elkészült Óbuda térkép, Balázs kerületi lokálpatrióta és kezdetektől kereste az óbudai témákat. Ez amúgy egy megrendelésre készült projekt volt, de már kapható poszter formában is. Másik kiemelendő egyedi megrendelésünk Gyuláról érkezett, itt kisebb képeslapok tervezését kérték tőlünk, illetve megvalósult egy közterületen felállított útbaigazító térkép is. Ezekre mind nagyon büszkék vagyunk. De természetesen szívesen vállaljuk céges ajándékkártyák, üdvözlőlapok tervezését is.

Nagyon széles a kínálatotok. Már van egy 12 darabos képeslapsorozatotok rengeteg színben, továbbá hűtőmágnesek, füzetek és még sorolhatnánk. Ráadásul folyamatosan bővül is a repertoár. Honnan inspirálódtok? Mi alapján döntitek el, mi a következő?
– Sohasem könnyű kiválasztani a következőt, mert az egyben azt is jelenti, hogy 5-10-100 másikat nem választunk. Folyamatosan merülnek fel ötletek, mérlegeljük ezeket, és általában azt valósítjuk meg, amihez Balázsnak a legtöbb kedve van.

Van arra vonatkozó statisztikátok, hogy a turistáknak melyik képeslapotok, térképetek a kedvence? Melyiket veszik a legtöbben? Illetve, hogy mennyi magyar és mennyi külföldi vásárol nálatok?
– A turisták inkább a jól ismert témákat kedvelik, de vannak, akik egy számukra ismeretlen helyről készült képeslapot azért választanak, mert tetszik nekik egy különleges színvariáció. Pontos statisztikánk nincsen, de többségében vannak a külföldiek.
Mindig nagyon örülünk, amikor egy pesti ismerős ismerőséről kiderül, hogy neki is van Urban Sidewalker térképe és hogy mennyire nagyon szereti. Sokan mondják, külföldön élő magyarok is, hogy ott van a falukon a térképünk, de vannak olyan magyarok is, akik külföldi ismerőseiknek adják ajándékba a grafikáinkat.
A közelmúltban például felhívták a figyelmünket, hogy az Index.hu-n, a történelem érettségi megoldását bemutató videóban a tanár mögött az osztályteremben a mi térképünk szerepel, ami azt jelenti, hogy a gimiseket is megfogta valami a rajzban és egy egész osztály döntött úgy, hogy kiteszik a falra. Ez szuper, nem?

Négy év után, rengeteg vásárban való sikeres részvételt követően saját boltot nyitottatok a Károly körúton. Miért pont most? Mikor éreztétek, hogy eljött ennek az ideje? És aztán hogyan tovább? Újabb tervek?
– Nagyon jók a vásárok, csak legtöbbször hétvégén vannak, és sokszor még váratlanul az eső is esik. Azt hiszem, most jutottunk el oda, hogy csak a saját termékeinkkel is meg tudunk tölteni egy egész boltot. Terveink pedig mindig vannak! A következő lépés a saját webshopunk kiépítése lesz, mert jelenleg elsősorban az Etsy-n lehet rendelni tőlünk.

1 Comment

  1. Igazán remek grafikáik vannak – a Vörösmarty térről már ismerem őket. Ezekután majd a boltot is jól megnézem – köszi a cikket róluk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük