fbpx
Nyomj Entert

Vnitroblock | Prága

Íme, egy tökéletesen kivitelezett megoldás a mit kezdjünk a lerobbant ipari épületekkel?” problémára: a prágai Holešovic városrészben bukkantunk rá a Vnitroblock kreatív központra, ahol a koncepció mellett az enteriőr is figyelemre méltó.

A nagyvárosok meghatározó dilemmája, hogy mitévő legyen a régi, elhagyott, funkciójukat vesztett ipartelepekkel. Pedig a válasz egyszerű kellene, hogy legyen: hasznosítsa újra! Bár előremutató kezdeményezések hazánkban is születtek (ott van például a népszigeti Öntöde vagy az Artus Stúdió), a prágai Vnitroblock-nak sikerült megugrani az újragondolt indusztriális épületek legnagyobb kihívását: bekerült a város körforgásába, és egy folyamatosan pulzáló központtá alakult.

A Vnitroblock koncepciója azért nagyon izgalmas, mert ahelyett, hogy szimplán kortárs művészeti központként definiálná magát, inkább tudatosan nyitott a mainstream felé. Így kapott helyet a kiállítótér mellett egy menő cipőbolt, az underground színház mellett pedig egy trendi kávézó. És még így is maradt kihasználható terület, amit szerencsére nem hagytak üresen: táncterem, mozi és fenntartható, kortárs design termékeket kínáló üzlet is szerepel a Vnitro palettáján. Ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy olyan közegek ütközzenek, amelyek lehet, hogy egyébként nem találkoznának egymással – a tánctérben klasszikus balett, jóga, de street dance óra is működik. 

A rosszmájúak azt gondolhatják, egy indusztriális enteriőr kialakítása nem egy nagy kunszt, mivel a stílus alapból nagyon divatos, elég berakni pár ócskapiacról származó bútort, lelógatni néhány villanykörtét és meg is vagyunk! Szerencsére a Vnitroblock esetében ennél tudatosabban alakították ki a belső tereket, és sikerült úgy megőrizni a tágasság érzetet, hogy közben otthonosan érezhetik magukat a betérők. A végeredmény egy befogadó, inspiráló tér – olyan, mintha a párizsi Merci áruház találkozna a pesti Élesztőházzal, de a vásárlás és a fogyasztás mellett itt még táncolni és networkölni is lehet!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük