fbpx
Nyomj Entert

A Facebook új ruhája

A Facebook 2004-es indulása óta számos változáson esett át, ami a user experience-t illeti. A barátok kerültek először a jobb oldalra, majd megint a bal oldalra, végül külön kis ikon jelezte a jelenlétüket, stb… Én személy szerint a 2008-as layoutot tartottam a legjobbnak, a maga kedves és átlátható megjelenésével. Na persze az közel sem volt ennyire eladható, mint ez a mostani. Nem ostromolták cégek a falamat, nem akart mindenki nyereményjátékos applikációkat hirdetni, és nem volt tele idiótábbnál idiótább eseményekkel az event calendar sem.

Ha nem is ezen az állapoton felbuzdulva, de mindenképpen javító szándékkal kezdett neki svéd Fred Nerby designer és art director a kezelőfelület átszabásának, hogy egy kicsit “csúszósabb” legyen a design, amolyan IPad-re szabott. Az ötlet generátora az volt, hogy még a világ legnagyobb közösségi oldal sem engedheti meg magának, hogy a design trendekre fittyet hányva létezzen, ezért egy kicsit felturbózta, amolyan Instagram és az új Myspace keveredése látszik benne.

Nerby nem aprózta el a dolgokat és teljesen új profil oldalakat tervezett mind a személyes, mind a cégesek helyett, illetve a feed elrendezése és működése is egészen más lett, mint a megszokottban. Nekünk különösen a fotók elrendezése tetszik, mivel az új engine amivel a Facebook dolgozik meglehetősen lomha és ügyefogyott, amelyhez képest ez, ha valóban ilyen szépen működne egy kisebb csodával érne fel. Csak bírja a szerver park. Az eventek elrendezése pedig bármelyik másik calendárnál pofásabb. Ez így leírva persze nem teljesen tiszta ezért lessétek meg a videót is, hogy milyen működés közben:

Ha ez sem volt elég, akkor keressétek fel bátran az alkotó Behance page-ét, ott szépen végig lehet görgetni mindenféle fincsiséget. Egyenlőre nincs infónk, hogy tervez-e a Facebook ilyenfajta váltást, de nem lennénk meglepve….