fbpx
Nyomj Entert

A hangzás jövője | 75 éves a Sennheiser

Kifinomult, egyedi és magas minőségű, kivételes hangzásélmény amióta csak megalakult, ezért munkálkodik fáradhatatlanul a Sennheiser, amely ma már harmadik generációs családi vállalkozásként alakítja az audiotechnológia jövőjét és történetét. A Sennheiser 75. évfordulója alkalmából tekintettük át a vállalat meghatározó mérföldköveit.

Az intelligens hangtechnológiák, mint amilyen a vezeték nélküli fülhallgató vagy a zajszűrés, mostanra már természetessé váltak, de ezek mind a Sennheiser innovációinak és megoldásainak köszönhetők. A tökéletes hangzás, a részletekbe menő precizitás, az innovatív ötletek és a legújabb technológiák a márka egész történetén átíveltek. 

De hogyan indult a Sennheiser?

Ha mai kifejezéssel szeretnénk élni, akkor azt mondanánk, hogy a Sennheiser megalapítása kísértetiesen hasonlít egy startup klasszikusan induló történetére: bár a cég ötlete nem egy garázsban fogant, Fritz Sennheiser ugyanis egy Hannover közeli, régi farmházban indította el saját vállalkozását. Ez a farmház ma is a Sennheiser tulajdonában áll és főhadiszállásuk szerves részét képzi. De még ne szaladjunk ennyire előre. Tehát nem sokkal a második világháború után, 1945-ben létrejött az akkor még Laboratorium Wennebostel (vagy Lab W) néven ismert cég, amely kezdetben a Siemens számára gyártott különböző mérőeszközöket.

A Siemens annyira elégedett volt a Lab W munkájával, hogy még 1945-ben bízta meg azzal, hogy építsenek újra egy osztrák beszállítótól érkezett mikrofont. Ez a termék 1946-ban került a polcokra MD 1 néven, és annyira jól sikerült, hogy Fritz Sennheiser már ugyanebben az évben megkezdte saját mikrofonjának fejlesztését és 1947-ben piacra dobta MD 2 nevű termékét.

MD 2 mikrofon (1947)

Ezt követően a Sennheiser történetében az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek leginkább a mikrofontechnológiai kutatásokról és fejlesztésekről szóltak. 

Íme, néhány iránymutató és úttörő példa!

Fontos előrelépésnek számított például az első puskamikrofon, melyet MD 82 névre kereszteltek, vagy a professzionális televíziózáshoz használt Microport vezeték nélküli mikrofonrendszer, amelyet a Telefunken céggel közösen hoztak forgalomba. A mikroport megnevezés azóta köznevesült, napjainkban az összes gyártó ugyanezt a nevet használja a csíptetős mikrofonrendszerekre. 1958-ban a cég felvette a Sennheiser electronic nevet, ami lassan, de biztosan kezdett megkerülhetetlenné válni a hangtechnológia területén.

Microport mikrofonrendszer (1959)

A hatvanas és hetvenes évek további sikereket is tartogattak: erre az időszakra tehető például még ma is gyártott és értékesített MD 421 dinamikus mikrofon bemutatása, vagy a klasszikussá vált MD 441, valamint a binaurális hangfelvétel-készítést lehetővé tevő MKE 2002 sztereó fejmikrofon. 

MD 421 mikrofon (1960), MD 411 mikrofon (1971) és az MKE 2002 fejmikrofon (1974)

Az első igazi áttörés azonban 1968-ra tehető, amikor a Sennheiser megalkotta a világ első nyitott hátú, otthoni felhasználású fejhallgatóját HD 414 név alatt, amely addig csak professzionális alkalmazásban, hangtechnikusok és pilóták számára volt elérhető. A HD 414 kissé megelőzte korát és meglehetősen hasonlított egy mai fülhallgatóra – érdekesség, hogy a Sennheiser raktáraiban egyes alkatrészei és ikonikus sárga fülpárnái a mai napig megtalálhatók. Több, mint 10 millió darab kelt el a HD 414-ből, amely minden idők legnépszerűbb fejhallgatójává vált.

HD 414 fejhallgató (1968)

Legendás termékkülönlegességek

Az 1982-es évektől új időszak vette kezdetét a Sennheiser háza táján, amikor is Fritz Sennheiser átadta a vállalat vezetését fiának, Jörg Sennheisernek: lassan, de biztosan elindult a cég nemzetközivé válása, és 1988-ban megalakult első értékesítési leányvállalat, a Sennheiser France. Idővel további leányvállalatok is elindultak világszerte, amelyek száma ma már 21-re tehető. 

Jörg és Fritz Sennheiser 1982-ben

Az 1988-as év más szempontból is mérföldkő volt a Sennheiser életében, ugyanis ekkor dobták piacra a HD 25 fejhallgatót. Az ikonikus fejhallgató, amely számos DJ alapkellékévé vált, eredetileg a szupergyors Concorde repülő luxusfedélzetére készült. Mivel az utasszállító a hangsebességnél is gyorsabban repült, annak átlépése pedig hangrobbanással járt, a Sennheisernek olyan fülhallgatót kellett alkotnia, ami ilyen körülmények között is hozza csúcsminőségét. Persze a Sennheiser könnyedén megbirkózott a feladattal, olyannyira, hogy a fedélzeten dolgozó személyzet és utazók is lopkodni kezdték a fejhallgatókat. 

NoiseGard zajszűrő rendszer (1987)

A Sennheiser 2013-ban a fejhallgató piacra dobásának huszonöt éves évfordulóját a tökéletes hangzást biztosító HD 25 Aluminum piacra dobásával ünnepelte. Az eszköz háttértörténetéről külön videót is készítettek, amit alább tudtok megtekinteni.

A Sennheiser itt még nem állt meg innovációival és 1991-ben piacra dobta a csöves erősítővel rendelkező, elektrosztatikus Orpheus modellt, amelyet évtizedekig a világ legjobb fejhallgatójának tartottak.

Orpheus modell (1991)

Az Orpheus méltó utódját, a HE 1 modellt 2015-ben mutatták be a nagyközönségnek: az eszköz feltűnő, de mégis funkcionális megjelenése az alapanyagaként felhasznált luxus minőségű carrarai márványtömbnek is köszönhető – a berendezés maga a zene megtestesülése.

HE 1 berendezés (2015)

A kilencvenes évek nem csak fejhallgatók terén volt jelentős a márka életében, ugyanis 1998-ban jelent meg az Evolution mikrofonsorozat, melyet 1999-ben az Evolution vezeték nélküli mikrofonsorozat követett – a termék óriási sikert aratott a zeneiparban, a mai napig számos világsztár használ Evolution mikrofont.

Evolution mikrofonsorozat (1998)

Modern idők

2013 óta Dr. Andreas Sennheiser és Daniel Sennheiser társvezérigazgatóként töretlen szenvedéllyel irányítják az önálló családi vállalkozást. Az ikonikus termékkülönlegességek az új évezredben sem maradtak el: ilyen például a nemes alapanyagot és minimalista megjelenést ötvöző prémium kategóriás, vezeték nélküli MOMENTUM fejhallgató-sorozat, amelyet számos további vezeték nélküli termék is követett.

MOMENTUM fejhallgató (2012)

További kiemelkedő példaként említhető a 2016-ban útjára indított Ambeo 3D hangtechnológiai program, amelynek ernyője alatt létrehozták a térhatású hang rögzítésére alkalmas AMBEO VR mikrofont, amit 2017-ben a kiskereskedelmi piacra szánt AMBEO SMART HEADSET és a 2019-ben megjelent az AMBEO Soundbar követtek.

A Sennheiser 75 éves évfordulója alkalmából rengeteg történettel és egyedülálló bepillantással készült, amelyet a márka évfordulós weboldalán tudtok elérni: munkatársak, ügyfelek, barátok és rajongók videó- és hanganyagok formájában mesélnek arról, mi teszi a Sennheisert olyan különlegessé. A zenerajongók örömére a weboldalon fokozatosan további meglepetések is feltűnnek majd, mint például a cég történetének mérföldkövei, különböző évfordulós akciók és limitált kiadású termékek.

Forrás: Sennheiser

Sennheiser | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük