fbpx
Nyomj Entert

A hírlevelek ideje lejárt

Ahogyan magazinunknak, úgy minden online felületen olvasható médiának is megkerülhetetlen csatornái a közösségimédia-platformok. Mondhatnánk; ez az élet rendje, ami jó ideig még biztosan így marad, de úgy tűnik, ezek a felületek egyre nagyobb falatot igyekeznek kiharapni mindenből, ami még nem az övék.

Az utolsó mohikán, amit még nem kebelezett be az életünk minden területére kiterjedő közösségimádia-monstrum, a hírlevelek világa volt. Most úgy néz ki, ennek is vége: néhány hete a Twitter jelentette be a Revue megvásárlását, most pedig a Facebookról olvasni, hogy szintén hírlevél-alkalmazást fejleszt „független”  íróknak. Azt, hogy a két vállalat szótárában pontosan mi található a „független”  kifejezés alatt, hagyjuk is, ugyanakkor ebből a két hírből pontosan tudhatjuk: ennek a műfajnak is vége abban az értelemben, hogy ezt a formátumot is „be”, vagy inkább vissza akarják vezetni saját felületeikre.

Illusztráció: Tatjána Vovcsenko

Úgy tűnik, a szokásos forgatókönyv várható: a big tech vállalatai nem termékeik fejlesztésével, hanem a konkurencia ellehetetlenítésével kísérlik meg biztosítani piaci előnyüket. Lassan a digitális világban is magától értetődővé válik, hogy a független források fennmaradásának legbiztosabb eszköze, ha tudatos vásárlóként „kézműves” digitális tartalmat vásárolunk, vagy, ami még jobb; print vagy közösségi médián kívüli, fizetős tartalmakat.

Egyelőre ártatlanul mondhatjuk, hogy fizessetek a tartalmakért, mert még nincs ilyen szolgáltatásunk, de a jövőben nem zárhatjuk ki ezt sem, mert a szabad gondolkodás valamint eszmecsere, és a monopol helyzetben lévő tartalomszolgáltatók valójában egymást kizáró fogalmak.

Illusztráció: Tatjána Vovcsenko

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük