fbpx
Nyomj Entert

„A kenyér a második gyermekünk” | Arán Bakery

Vadkovászos, rusztikus kenyerek, péksütemények és óriás cruffinok nemzetközi inspirációval fűszerezve: a budapesti Arán pékség koncepciójában semmi sem a véletlen műve. A helyszín kiválasztásától kezdve a felhasznált alapanyagokon és a termékkínálaton át az enteriőr kialakításáig minden apró részlet gondosan megfontolt és tudatos. Pécsi Kinga és Pécsi Attila alapítókkal beszélgettünk.

Az Arán pékség a Nagy Diófa és a Wesselényi utca sarkán található. Ahogy belépünk az üzlethelységbe, rögtön érezhetjük, hogy a megszokottól eltérő, más, különleges élményben lesz részünk. Az enteriőrben elrejtett részletek lassan elvezetnek minket a megoldásig: a falakon elhelyezett, bekeretezett dublini térképrészletek vagy a pulton álldogáló, első látásra nem odaillő, vörös szakállas, zöld figura is az ír inspirációról és kötődésről árulkodik.

Pécsi Kinga és Pécsi Attila, a pékség megálmodói tíz évig éltek Dublinban, de számos más nemzet és kultúra is inspirálta őket. Már-már úgy nézett ki, hogy véglegesen Írországban maradnak, mikor kisfiuk születése után végül úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek és megvalósítják közös álmukat. A sok összegyűjtött tapasztalat mellett Kinga a Dublini Műszaki Egyetem pék-cukrász-menedzsment szakát is elvégezte, Attila pedig második generációs vendéglátósként majdhogynem egy étteremben nőtt fel – így nem is kérdéses, hogy a szakmai hozzáértés és a magas minőség az Arán minden szegletét átjárja.

De miben rejlik az Arán különlegessége?

Ahogy minden pékség lelke a kenyér, úgy Kinga szívéhez is a kenyérsütés áll a legközelebb. Így az sem a véletlen műve, hogy a pékség végül az Arán elnevezést kapta, ami ír nyelven kenyeret jelent. „A kenyér a második gyermekünk” – emelték ki. A kenyerek jellegzetes, savanykás illata a Paddy névre hallgató vadkovásznak köszönhető, amit Kinga már közel öt éve nevel. „Paddy igazi világutazó, útjaink során sokszor velünk tartott és többfajta lisztet is kapott már” – tették hozzá. És hogy miért éppen Paddy? A név tulajdonképpen a Patrik becézése, Szent Patrik pedig Írország védőszentje, mindemellett az egyik legnépszerűbb ír keresztnév. 

Az Arán identitását nemcsak a finom vadkovászos kenyerek, hanem egyéb különlegességek is meghatározzák. Annak ellenére, hogy Kinga és Attila is kedveli a hagyományos pékárut, nem szerettek volna beállni a sorba, ezért túrós batyu és kakaós csiga helyett inkább gombás párna, fűszeres-fahéjas tekercs és társai szerepelnek repertoárjukban. „Az angolszász országokra jellemző, valamint a népszerű és klasszikus amerikai és francia pékárukra helyeztük a hangsúlyt: ezeket próbáltuk a mi ízlésünk szerint új köntösbe csomagolni és egy kicsit a magyar piacra is hangolni” – emelte ki Attila.

További kuriózumként szolgál a croissant-tésztából készült, muffin alakú, különböző ízesítésekben kapható cruffin, de egyszerű alapanyagokból összeállított szendvicseik is nagy népszerűségnek örvendenek. Kinga és Attila arra is odafigyelnek, hogy kihasználva a környék lehetőségeit, alapanyagaik – mint például a túró vagy a szendvicsekhez használt tarja és zöldségek – a környékbeli vásárcsarnokból és helyi kistermelőktől érkezzenek, de az egyik legtöbbet használt alapanyaguk, a BL-80-as liszt is egy kis családi malom, saját búzából őrölt terméke. A pékségben felszolgált kávé kezdettől fogva magyar pörkölőtől, a soproni One Eleventől származik.

Bár a vásárlók és érdeklődők száma egyre nő, úgy néz ki, hogy egyelőre csak a Wesselényi utcában tudunk az Arán pékáruihoz hozzájutni: „Nem valószínű, hogy nagyon sok Arán lesz még a városban. Szerintünk addig tudja megőrizni a pékség az eredetiségét és identitását, amíg mi ott vagyunk, figyelünk és csináljuk, ha nem is napi szinten a pult mögött állva. Szeretnénk majd egy második boltot, lehet, hogy később egy harmadikat is, de ez még nem biztos. A minőséget szeretnénk fenntartani, sokáig jó kenyeret készíteni és örömet okozni az embereknek. Ez a célunk” – részletezte Attila.

Ahogy a termékkínálat összeállításában, úgy a pékség enteriőrjének kialakításában sem akartak kompromisszumot kötni. A kissé indusztriális hangulatú, letisztult, mégis látványos tér szintén az alapítók ízlésvilágát tükrözi, és bármelyik nyugat-európai városban megállná a helyét.

Jó hír, hogy az Arán webshopján már megrendelhetjük és házhoz kaphatjuk a friss finomságokat. Érdemes kiemelni azt is, hogy az állandó termékek mellett szezonális péksüteményekből is válogathatunk. Az őszi-téli időszakra Kinga és Attila többek között kéksajtos-fügés-diós párnával, gesztenyés cruffinnal és a karácsony örök kedvenceivel, klasszikus diós és mákos bejglivel is készül. Mi már nagyon szeretnénk ezeket megkóstolni!

Fotók: Csizik Balázs

Arán Bakery | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük