fbpx
Nyomj Entert

„A sneaker kultúrának mindig lesz helye” | Interjú Papp Laurával

A globális cipőpiac elmúlt években történt fellendülését részben az utcai ruházat kultúrájának népszerűsége hozta. Úgy is mondhatjuk, hogy az általános ruházkodás ilyen irányba történő elmozdulása példa nélküli módon húzta be a sportcipőket a mainstreambe. Az NPD Group szerint a kényelmet és a funkcionalitást kiszolgáló termékek hamarosan teljesen felülkerekednek a trendeken – az Egyesült Államok piacát már a sportcipők uralják, és ezután pedig már csak Kínát kell meghódítaniuk.

Papp Laura alig fejezte be MOME-s tanulmányait, amikor mesébe illő módon megkeresték a Nike-tól. Már több mint három éve dolgozik tervezőként a portlandi központban, ahol a női streetwear csapatot erősíti. Interjúnkban tapasztalatairól, élményeiről, a Nike márkaértékeiről és a sneakerek jövőjéről kérdeztük.

Sok cipőtervező álma válna valóra, ha eljutna a Nike központjába. Mi volt az első benyomásod, hogy néz ki egy ilyen multicég Amerikában? 

Meglepően nagy. Az első benyomásom az volt, hogy milyen hatalmas a kampusz. Olyan mint egy kisebb település: tóval, ligetekkel, több konditeremmel, sportpályákkal és a dolgozók gyerekei számára biztosított bölcsődékkel. Az épületeket híres sportolókról nevezték el. A Nike folyamatosan bővül, számos építkezés zajlik jelenleg is. Amit nagyon szeretek, hogy rendkívül levegős, rengeteg a zöld felület, ha úgy érzed, szükséged van egy kis sétára, nyugodtan megteheted. A kampusz állandó lakói a kanadai vadlibák és néha még őzeket is lehet látni. A létesítmény egyébként mindenki számára nyitva áll, ha valaki Beavertonban jár, nyugodtan meglátogathatja. 

Mik azok a márkaértékek, amelyekkel a legjobban tudsz azonosulni, és melyek a legfontosabbak a Nike számára?

A Nike számára a sportolók teljesítményének növelése a legfontosabb, valamint, hogy a termékek mindenkihez eljussanak, a professzionális sportolóktól a hétköznapi emberekig. A leginspirálóbb számomra az innovatív gondolkodásmód és a pozitív szemlélet. Ugyanakkor a neves sport brand történetének átható megismerése és a mérföldköveknek számító darabok újragondolása is sok kihívást kínál.

Olyan ikonikus termékek megújításán dolgozhatunk, mint például az Air Force 1. A cég a jövő formálásában is vezető szerepet tölt be: az Airbag, a Joyride és még sok hozzá hasonló innováció született itt. A múltban rejlő értékek tovább örökítése és a jövő feltérképezése a leginspirálóbb számomra. Ez az, ami – szemben egy divat céggel – a Nike-t nagyon izgalmassá teszi a számomra. 

Hogyan zajlik a tervezői folyamat? A korábbi modellek újragondolása mellett bizonyára nagy figyelmet fordítotok a trendek elemzésére is, mesélnél kicsit ezekről?

Az egyik legnagyobb feladat, a korábban említett klasszikusok újragondolása, és igen, nagy szerepe van ebben a különböző trendeknek, amelyek teljesen eltérőek a világ minden részén. Ezért is olyan fontos szempont, hogy hol értékesítik az adott terméket. Az amerikai, ázsiai és európai piac is különböző esztétikát követel, így a feladat kiírásban mindig nagy hangsúly kerül a célcsoportra. Ráadásul a vásárlóknak csak bizonyos része trendkövető, hiszen a Nike alapvetően nem egy divat brand. A legújabb technológiai újítások utcai viseletbe való integrálása is kiemelt szerepet kap. Ezek az új sziluettek párhuzamosan jelennek meg egy performansz innovációval (pl.: React), vagy valamilyen más jellegű aktuális problémára próbálnak reflektálni, mint a környezettudatosság (pl.: Space Hippie kollekció). 

Most éppen melyik a kedvenc modelled?

Jelenlegi kedvenceim a Shox TL, ami egy retró modell. A 2000-es évek elején jelent meg, és most újra fénykorát éli ez a robotszerű darab. Az egyik legkényelmesebb és legextrémebb cipőm. A másik favorit egy Undercover kollaboráció, a Daybreak. Hétköznapi klasszikus, egy kis csavarral. A harmadik pedig a kollegám által tervezett Aqua Rift, ami szintén egy „bringback” a 90-es évekből. A modell a japán jika-tabiból inspirálódott. Mindegyik cipő rendkívül komfortos, de teljesen más karakter. 

Van olyan modell, amire kiemelten büszke vagy és a nevedhez fűződik?

A legkedvesebb darab, amin idáig dolgoztam, még nem került piacra. Két év telik el a tervezési folyamat megkezdése és a cipő piacra kerülése között. A már megjelent darabok közül talán a „Vandalised LX a legkedvesebb számomra. Ez egy játékos design, amely a Vandal nevű retró modellt értelmezi újra, a szabásminta megbontásával. Az ikonikus vonalak egymásba csúsztatása, átírása volt a cél. A legújabb darab, pedig az AF1 07 Lux lesz, ami hamarosan elérhető lesz a honlapon. 

Nike „Vandalised LX”

Maga az elemzés és a tervezés is sok szálon futhat, hiszen egy sportcipő megtervezését más tényezők befolyásolják, mint egy utcait. Te mely területen mozogsz igazán otthonosan?

Igen, vannak performansz osztályok, mint a futó, a kosárlabda, vagy foci. Itt természetesen a teljesítmény növelése az elsődleges cél. Én az utcai cipő kategóriában dolgozok, azon belül is nőknek tervezek. Az utcai cipők megalkotását számtalan tényező befolyásolja. Egy feladat mindig nagyon komplex. Rengeteg szűrő van a tervezés során, amelyeket marketingesek határoznak meg. Foglalkozunk például a korábban említett klasszikusokkal és persze a modern darabokkal is. Ezen belül is sok sziluettet érintünk, a kosarastól kezdve a futó cipőn át a túra csizmáig, és még sorolhatnám. Egy másik filter a termék értéke és ára. Ezek nagy próbatételt jelentenek minden tervező számára, hiszen ez például meghatározza, hogy milyen anyagokkal dolgozhatunk. A legnehezebb feladat pedig alkalmazkodni az eltérő célcsoportokhoz. A hétköznapibb, egyszerűbb darabokat kedvelőktől, az extravagánsat preferálókig. Hozzám közelebb állnak a konceptuálisabb darabok, ezért rendkívül nagy kihívást jelent a másik végletnek eleget tenni. Pont a feladatok sokszínűsége és változatossága miatt imádom ezt a kategóriát. 

Mindig izgatottan várjuk a Nike designer kollaborációit. Részt vettél esetleg már ilyen projektben is? El lehet árulni valamit a jövőben várható együttműködésekről?

A kollaborációkkal megint egy különálló kategória foglalkozik, akik csak erre a területre összpontosítanak. Ők a kifutóra terveznek cipőket és különböző divat márkákkal működnek együtt. Sajnos nem árulhatok el részleteket, maximum annyit, hogy gyakran előfordul, hogy egy korábbi kollaborátorral meghosszabbítják a szerződést…

Összességében mit gondolsz a sneaker divatról? Milyen jövőt jósolnak ennek a jelenségnek a szakértők?

Rengeteg trend él egymás mellett manapság. Pontosan emiatt a sokszínűség miatt a sneaker kultúrának mindig lesz helye. Valamint az olyan fontos szempontok, mint a sportcipők kényelme és praktikussága sohasem lesznek elhanyagolhatóak. Talán a tartósság az, ami egyre hangsúlyosabbá válik. Ez szerencsére ellentmond a gyorsan változó trendeknek. 

Korábban saját márkán is dolgoztál és részben ennek is köszönhető, hogy most a Nike-nál dolgozol. Tervezed a jövőben tovább építeni a brandedet?

Igen, nagyon szeretnék saját márkát a jövőben, de jelenleg rengeteg érdekes és új dolgot tapasztalok a Nike-nál, és hát ezt az élményt, lehetőséget nem lett volna érdemes kihagyni. Ha a későbbiekben úgy alakulna, mindenképpen újragondolnám azt, amit korábban elkezdtem. Rengeteget változtam, tapasztaltam azóta, ahogy a világ is más lett. Azóta sokkal fontosabbnak tartom például a fenntarthatóság kérdését.

Papp Laura | Weboldal | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük