fbpx
Nyomj Entert

A tökéletes „hibaizmus”

Leltár a konyhánkban – mit főzzünk? Az esetek túlnyomó többségében a hűtőszekrényem csak olyan komponenseket tartalmaz, amelyekből egész biztos nem jön ki értelmes étel. Mustárból, vörösborból és nyolcszor tízes síkfilmekből nem lesz vacsora. Vachter János boncasztallá lett konyhapultja azonban megihletett.

Szöveg: Sebestyén László

Vachter János képein rögtön megakadt a szemem. A kosárlabda méretű gránátalma, az óriás csirkeláb és a Duchamp-i magasságokba emelt kaliforniai paprika látványa leforrázott, hogy gasztro-szakkifejezéseknél maradjunk. A nyers, leltárszerű fotográfiák elutasítják a szépelgést és a megszokott tökéletességre való törekvést. Hibáikat büszkén vállalva állnak velünk szemben. Azt üzenik: „igen, ilyen vagyok, de te akkor is szeretsz”. A húsimádok elérzékenyülnek egy karaj vagy egy tábla szalonna látványától, a vegetáriánusok szerelmesek a gránátalmába és a kaliforniai paprikába, ha az Instán szembe jönnek a színes-szagos képek.

Vachter röntgenfilmre készített sorozatával a csillogó gasztrovilág fonákját kereste. Az egyszerűség, az elementaritás nyers, hibákat kereső és azokat felnagyító leltárt tesz elénk. Szeretjük? Nem? Mindegy is, mert ilyenek. Fogadjuk el tökéletlenségüket, mi sem vagyunk különbek.

Vachter János | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük