fbpx
Nyomj Entert

A vízre tervezték Csehország első 3D-nyomtatással készült házát

Önfenntartó, egy hagyományos ház építési költségének feléért készül el 48 órán belül, és még a szén-dioxid-kibocsátást is minimalizálja: ezeket tudja Csehország első 3D-nyomtatással készült háza, melyet ráadásul egy szobrász tervezett.

Michal Trpák, a vizionárius ötleteiről híres cseh szobrász és az Erste csoporthoz tartozó Stavebni sporitelna Ceske sporitelny építkezési társaság összefogott, hogy új szintre emelje a házépítés fogalmát és létrehozza Csehország első teljes mértékben 3D-nyomtatással készült lakóházát.

Trpák már eddig is a beton szerelmese volt az anyag könnyű alakíthatósága miatt. Szobrai, objektjei, bútorai mellett tervezett már teljes épületet is, de a Prvok nevű ház az első 3D-nyomtatással készült projektje.

A 43 négyzetméteres házacska mindössze két nap alatt készült el – hétszer gyorsabban, mint ahogyan egy átlagos épületet felhúznak. A sebesség mégsem csoda, hiszen a gyártásban bevetett Scoolpt robotkar másodpercenként tizenöt centiméteres sebességgel dolgozik.

A tervező szerint a ház egy kétfős családnak nyújt élhető teret két szobájával (konyhás nappali, hálószoba) és fürdőszobájával. Az épületet vízen lebegő panelre álmodták meg, javarészt önfenntartó megoldásokkal. A nyomtatott házacska vízvisszaforgató berendezéssel és zöld tetővel is rendelkezik.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük