fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Tipográfia

A könyvnyomtatás atyjának, Gutenbergnek korában betűöntödék, betűmetsző műhelyek tervezték és gyártották a betűszedés alapkellékeit, a matricákat és patricákat (bélyegzővasakat). A 19. századi sajtó megnövekedett igényei miatt ezt a kezdetleges eljárásmódot később felváltották a Linotype és Monotype betűszedő gépek, majd a betűöntő gépek. Ezek már nem betűnként, hanem soronként öntötték a kívánt szövegeket, tovább gyorsítva a nyomtatás egyébként sem lassú térnyerését. A 20. századi modernizmus hatására különböző betűtípus-stílusok alakultak ki, melyek még több médiumon való alkalmazást tettek lehetővé.

Ahogyan egy mai építész már nem feltétlenül találkozik papírral és körzővel mindennapjaiban, hiszen fő munkaeszköze az egér és a képernyő lett, úgy az utóbbi évtizedekben a betűtípus-tervezés kevésbé ismert szakmája is hasonló folyamaton ment keresztül. A Gutenberg-kori nyomtatás technológiája mára szinte teljesen kiveszett a használatból, hisz a digitális tervezőgrafika térnyerésének köszönhetően a betűket ma már kifinomult számítógépes programok segítségével tervezik, továbbra is gondos mérnöki alapossággal.

Ennek köszönhetően a mesterség elsajátításának már nemcsak az elhivatottság és tehetség alapfeltétele, hanem a megfelelő számítógépes programok ismerete is. Sok grafikus szíve megdobban, ha betűtervezésről van szó, így manapság számtalan betűtípus jön létre, melyeket nap mint nap használunk. A betűtervezők munkái a technológia térnyerésével egyre ismertebbek és népszerűbbek, ugyanakkor a mesterség hígulásának veszélye is fenyegeti a szakmát emiatt. Aktuális válogatásunkban a monospace-től a talpason át a talpatlanig, Spanyolországtól az Egyesült Királyságig mutatunk igényes betűket.


Silka Mono Font | Gijón, Spanyolország
atipo ®


Finder The World Interface Typeface | Párizs, Franciaország
Black [Foundry]


Mohol custom typeface | Graz, Ausztria
Adam Katyi


BOTANICA DISPLAY | Lawrence, Kansas, USA
Jordan Graham


ARGÖ | Font | Manchester, Egyesült Királyság
Anthony James


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük